Περιβάλλον

Bloomberg: Τα κεφάλαια της πράσινης μετάβασης - Τι προβλέπουν οι επενδυτές

Bloomberg: Τα κεφάλαια της πράσινης μετάβασης - Τι προβλέπουν οι επενδυτές
Οι πλούσιες χώρες των οποίων οι εκπομπές είναι οι πλέον υπεύθυνες για την παγκόσμια καταστροφή παρέχουν μικρή βοήθεια
Σχετικά Άρθρα

Στις συνομιλίες για το κλίμα στη Σκωτία, δαπανήθηκε πολύς χρόνος για την καταδίκη της έλλειψης διαθέσιμων χρημάτων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τα πιο δυνατά παράπονα προήλθαν από λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη που υφίστανται τις πιο ακραίες επιπτώσεις του, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Οι πλούσιες χώρες των οποίων οι εκπομπές είναι οι πλέον υπεύθυνες για την παγκόσμια καταστροφή παρέχουν πολύ λίγα μετρητά για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και πιο καταστροφικές συνέπειές της, όπως είπαν.
Μετά από πολλές ώρες συχνά επίπονων συζητήσεων, το σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα κατέληξε να περιλαμβάνει γλώσσα που παροτρύνει τα ανεπτυγμένα έθνη να «διπλασιάσουν τουλάχιστον τη συλλογική τους χρηματοδότηση για την προσαρμογή του κλίματος» στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2025.
Αυτό θα σήμαινε ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να διαθέσουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση προσαρμογής, σύμφωνα με τους αριθμούς που εξέτασε η Carbon Brief, τα επόμενα τρία χρόνια.
Σαφώς δεν είναι αρκετό (και είναι τόσο απίθανο να συμβεί αν ιστορία αποτελεί κάποια ένδειξη).

Οι εκθέσεις... μιλούν, κυριαρχεί η επιλεκτική ακοή

Σε πρόσφατη έκθεση, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι το ετήσιο κόστος προσαρμογής μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους αριθμούς να αναμένεται να ανέλθουν σε περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 και έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2050.
Η προσαρμογή του κλίματος αναφέρεται στη διαδικασία προσαρμογής της ύπαρξής μας στις τρέχουσες ή αναμενόμενες κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον.
Μέχρι σήμερα, οι επενδύσεις έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στον μετριασμό, σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και η τεχνολογία μπαταριών.

Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει καινοτομίες τόσο ποικίλες, όπως τα κλιματιστικά υψηλής απόδοσης που μειώνουν τη χρήση ενέργειας, οι πύλες πλημμύρας για την προστασία πόλεων με χαμηλό υψόμετρο και διάφορες τεχνολογίες που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών.
Παρόλο που η έλλειψη κατάλληλης κρατικής χρηματοδότησης παραμένει ουσιαστικό εμπόδιο, στελέχη της Wellington Management Co., μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες της Αμερικής, δήλωσαν ότι ενθαρρύνονται από την εστίαση στην προσαρμογή του κλίματος στο COP26.
Η εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη δήλωσε ότι αναμένει ότι η ζήτηση για λύσεις προσαρμογής στο κλίμα θα αυξηθεί σημαντικά.

Για τους επενδυτές, αυτό θα σήμαινε τη στήριξη εταιρειών που κάνουν τα πάντα, από την αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων και γραμμών μεταφοράς έως την ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου της διάβρωσης και συστημάτων αποχέτευσης ή την κατασκευή πιο ανθεκτικών στις καιρικές συνθήκες δομικών υλικών.
Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα άργησε να επικεντρωθεί στην προσαρμογή, χάρη στην παραδοσιακή εστίαση στα βραχυπρόθεσμα κέρδη σε βάρος της μακροπρόθεσμης επιβίωσης.
Οι περισσότεροι επενδυτές επιδίδονται σε «βραχυπρόθεσμο» επειδή τείνουν να αξιολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους ενός, τριών και πέντε ετών, και πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν (λανθασμένα) υποθέσει ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης ανάγονταν στο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με μια έκθεση του Wellington με τίτλο «Adapting to Climate Change: Investing in the Resiliency Imperative».

Οι επενδυτές αναλαμβάνουν «μικρό» κλιματικό κίνδυνο

«Οι περισσότεροι επενδυτές αναλαμβάνουν «μικρό» κλιματικό κίνδυνο.
Με άλλα λόγια, ένα κλιματικό γεγονός μεγάλης κλίμακας είναι πιθανό να μειώσει τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου αντί να τις αυξήσει», αναφέρει η έκθεση.
«Οι επενδύσεις στην προσαρμογή μπορούν να χρησιμεύσουν ως αντιστάθμιση έναντι αυτής της έκθεσης, καθώς αναμένουμε ότι η μελλοντική ζήτηση και επομένως οι αποδόσεις της αγοράς θα συσχετιστούν με τη διαρθρωτική τάση της κλιματικής αλλαγής».

Αναλυτές της Bank of America έχουν προβλέψει ότι η αγορά προσαρμογής στο κλίμα θα διπλασιαστεί στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να δαπανηθεί τουλάχιστον το 25% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ για τη δράση για το κλίμα για τα επόμενα έξι χρόνια.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές «μόλις αρχίζουν να βλέπουν ουράνιους ανέμους που σχετίζονται με το κλίμα», σύμφωνα με την έκθεση Wellington.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να ωριμάσει ένα σύνολο ευκαιριών τίτλων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το πλεονέκτημα πρώτης κίνησης».
Ένα από τα ελάχιστα φωτεινά σημεία από τις πολυεθνικές διαπραγματεύσεις στη Σκωτία ήταν η δέσμευση «all-in» των χρηματοπιστωτικών εταιρειών να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δήλωσε η Wendy Cromwell, αντιπρόεδρος και επικεφαλής βιώσιμων επενδύσεων της Wellington, αναφερόμενη στην ανακοίνωση στην COP26 ότι περισσότερες από 450 τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είχαν δεσμευτεί να εκπληρώσουν τους στόχους που τέθηκαν στο κλίμα του Παρισιού σε μια συνέντευξη.

Πιστεύουμε ότι όλο και περισσότερα κεφάλαια θα διοχετεύονται από την επενδυτική κοινότητα στην προσαρμογή και τον μετριασμό του κλίματος

«Πιστεύουμε ότι όλο και περισσότερα κεφάλαια θα διοχετεύονται από την επενδυτική κοινότητα στην προσαρμογή και τον μετριασμό του κλίματος», είπε σε συνέντευξή της.
Αλλά οι υποσχέσεις που προέρχονται από τη Γλασκώβη, όπως αυτές από το Παρίσι το 2015, παραβιάζονται εύκολα.
Επιπλέον, υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που φαινομενικά συνειδητοποιούν το κλίμα.
Από τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία του Wellington υπό διαχείριση, μόνο το 11%, ή 146 δισεκατομμύρια δολάρια, ευθυγραμμίζεται άμεσα με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα.

Ο αριθμός θα ήταν σχεδόν σίγουρα υψηλότερος, αλλά περίπου το 90% των κεφαλαίων που εποπτεύει η εταιρεία διαχειρίζεται για εξωτερικούς οργανισμούς, όπως εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και πανεπιστημιακά κονδύλια, και «δεν μπορούμε να κάνουμε καθοριστικές δηλώσεις για τα περιουσιακά τους στοιχεία», είπε οCromwell.
Ωστόσο, η Wellington είπε ότι συνεργάζεται με αυτούς τους πελάτες για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τους κλιματικούς κινδύνους και να αναλάβουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Η ουσία είναι ότι οι επενδυτές πρέπει να σκέφτονται διαφορετικά, είπε ο Cromwell.
«Η επιστήμη του κλίματος δείχνει ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πιο συχνά και πιο σοβαρά κλιματικά φαινόμενα και η κοινωνία θα χρειαστεί περισσότερες ιδέες προσαρμογής που προστατεύουν ζωές και περιουσιακά στοιχεία», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης