Χρηματιστήριο & Αγορές

Powell (Fed): Αν πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια για να μειώσουμε τον πληθωρισμό, θα το κάνουμε

Powell (Fed): Αν πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια για να μειώσουμε τον πληθωρισμό, θα το κάνουμε
«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος» είπε ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell
Τη δέσμευσή ότι η Federal Reserves θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Jay Powell.
«Αν πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, θα το κάνουμε» δήλωσε ο Powell, προσθέτοντας:
«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».
 
Ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει «μέχρι και τα μέσα του έτους», προσθέτοντας ότι, αν οι ανατιμήσεις επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια της.
Όπως ανέφερε, η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία και συνακόλουθα της ζήτησης «δημιουργούσε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και ως εκ τούτου οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί απειλή για τον στόχο της πλήρους απασχόλησης.
Αναφορικά με τη διαδικασία επικύρωσης της δεύτερης θητείας του, ο κύριος Powell είπε την επιτροπή πως ο ίδιος και η Federal Reserve… δουλεύει για όλους τους Αμερικανούς.
«Γνωρίζουμε πως οι αποφάσεις μας έχουν σημασία για όλους, για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για την κοινότητα σε όλη τη χώρα.
Και ο ίδιος δεσμεύομαι να λαμβάνω τις αποφάσεις μου με αντικειμενικότητα, ακεραιότητα και ουδετερότητα, με βάση τα διαθέσιμα (οικονομικά) στοιχεία και με σεβασμό στην μακροχρόνια παράδοση της ουδετερότητας της νομισματικής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας ουσιαστικά την ψήφο των Γερουσιαστών για την παραμονή του στο τιμόνι της Fed.
Σημειώνεται πως η ακρόαση Powell αποτελεί το πρώτο βήμα για αναμενόμενη έγκριση ανανέωσης της τετραετούς θητείας του από την ολομέλεια της Γερουσίας στο τιμόνι της Fed.
Η θέση απαιτεί την έγκριση της πλειοψηφίας από την ολομέλεια της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Joe Biden. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης