Ενέργεια

ΚΥΣΕΑ: Προετοιμασία για τα ακραία σενάρια με την ενεργειακή επάρκεια στο επίκεντρο

ΚΥΣΕΑ: Προετοιμασία για τα ακραία σενάρια με την ενεργειακή επάρκεια στο επίκεντρο
H άσκηση της ενεργειακής επάρκειας έχει γίνει με επίκεντρο τον Μάρτιο - Η διάρκεια της κρίσης ο κρίσιμος παράγοντας
Σήμερα (22/2) συνήλθε το ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς στο επίκεντρο έχει εισέλθει το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί. Όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Παράλληλα, εξέχουσα σημασία έχουν οι τρόποι αντιμετώπισης και η διαχείριση των αναγκών με την προϋπόθεση, στην οποία έχουμε φτάσει, δηλαδή της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία από ΗΠΑ και ΕΕ.
Κατά συνέπεια θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κλεισίματος των αγωγών τροφοδοσίας του φυσικού αερίου, άσκηση η οποία έχει γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες στην πρώτη φάση της κλιμάκωσης της κρίσης.

Σε περίπτωση που η Μόσχα κατεβάσει τις στρόφιγγες, όπως είχε αξιολογηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο στις 14 Φεβρουαρίου, σε όλους τους αγωγούς που τροφοδοτούν την Ευρώπη, η Ελλάδα θα χάσει σχεδόν το μισό της ετήσιας κατανάλωσής της που καλύπτει το ρωσικό αέριο. Για τον Φεβρουάριο, δεν έχει εκφραστεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς όπως έχει διαβεβαιώσει τόσο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς η ζήτηση μπορεί να καλυφθεί από το αζέρικο αέριο που φτάνει στο ελληνικό σύστημα μέσω του αγωγού TAP (1 δις.κμ ετησίως) και τα 6 φορτία LNG .
Στην περίπτωση της μείωσης ή της διακοπής των ροών αερίου από το ουκρανικό δίκτυο, εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα δεν θα είναι άμεσες καθώς τα τελευταία χρόνια και μετά την ενεργοποίηση του Turkish Stream, η χώρα μας όπως και μια σειρά άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης τροφοδοτούνται από τον συγκεκριμένο αγωγό μέσω Βουλγαρίας (Σιδηρόκαστρο).

Μάρτιος ο κρίσμος μήνας

Για τον Μάρτιο, έχει διαπιστωθεί ότι θα χρειαστούν μέτρα και ο πρόεδρος της ΡΑΕ έχει παρουσιάσει έκακτο σχέδιο, το οποίο προβλέπει αύξηση εισαγωγών LNG , λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου, με πετρέλαιο και επαναλειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.
Σύμμαχος στις προσπάθειες διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας θα είναι η υποχώρηση των τιμών στα φορτία καθώς πέφτουν οι υψηλές χειμερινές θερμοκρασίες και οι ΑΠΕ, η παραγωγή των οποίων, κατά κανόνα αυξάνεται αυτή την εποχή.

Σημαντικά θα συνδράμουν και τα αυξημένα υδάτινα αποθέματα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, αλλά και η πλήρης διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων μετά και την επιτυχή δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας Αγ. Δημήτριος V. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης έχει δεσμευθεί για την διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και πετρελαίου για την λειτουργία των μονάδων εαν απαιτηθεί.

Η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει το 35% και ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται με δεδομένο ότι και η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 40% από το συγκεκριμένο καύσιμο


Οι εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου

Παράλληλα  διαθέσιμες θα είναι επιπλέον εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με LNG καθώς είναι πλήρως γεμάτοι οι αποθηκευτικοί χώροι της Ρεβυθούσας το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο ο διευθύνων σύμβουλος τη ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς ανέλαβε να έρθει σε επαφή με την αλγερινή Sonatrach, με την οποία διαθέτει μακροχρόνια συνεργασία και να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα επιπλέον ποσοτήτων LNG εφόσον παραστεί ανάγκη.

Σε ότι αφορά τη Ρεβυθούσα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό εντός του Φεβρουαρίου παραλαμβάνονται δυο φορτία LNG από τη ΔΕΠΑ με 73.855 κυβικά μέτρα το καθένα, ένα φορτίο από την Elpedison με 36.930 κ.μ. και ένα από τη ΔΕΗ με 147.710 κμ. Για τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένα ένα κοινό φορτίο 147.710 κ.μ. από τη Μυτιληναίος και την Elpedison, ένα από την ΔΕΠΑ 73.855 κ.μ. και ένα από την Elpedison 39.882 κ.μ.

Σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της πλήρους ετοιμότητας των λιγνιτικών μονάδων που ζητήθηκε από τη ΔΕΗ, ζητήθηκε επίσης από τις μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν και με diesel να έχουν γεμάτες της δεξαμενές τους. Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4», τις δύο μονάδες της Elpedison και την μονάδα του Ήρωνα. Συνολικά υπολογίζονται σε 1700 MW.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης