Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Μέρισμα – ρεκόρ 16,8 δισ. δολ θα διανείμει η Rio Tinto

Μέρισμα – ρεκόρ 16,8 δισ. δολ θα διανείμει η Rio Tinto

Η αγγλοαυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης άνθρακα ανακοίνωσε κέρδη 21,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων

 

Η Rio Tinto ανακοίνωσε την Τετάρτη τα καλύτερα ετήσια αποτελέσματα της και ετήσιο μέρισμα ρεκόρ ύψους 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχυμένο από τις υψηλότερες τιμές σιδηρομεταλλεύματος και την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα, κορυφαία καταναλωτή.

Τα αποτελέσματα καλύπτουν ένα μεικτό έτος για τον μεγαλύτερο παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, κατά το οποίο η ζήτηση για το κύριο προϊόν του αυξήθηκε καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε αργά από τον κορωνοϊό, αλλά ο πληθωρισμός και ο κινεζικός έλεγχος των τιμών είχαν επιπτώσεις.

Η αγγλοαυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης άνθρακα ανακοίνωσε κέρδη 21,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, αυξημένα κατά 72% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 21,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Visible Alpha. "Ο ισολογισμός μας είναι ο ισχυρότερος εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jakob Stausholm στους δημοσιογράφους μετά τα αποτελέσματα.

Η Rio Tinto ανακοίνωσε τελικό ειδικό μέρισμα 62 σεντς ανά μετοχή και τελικό μέρισμα 4,17 $, υψηλότερο από το μέρισμα των 3,09 $ πέρυσι, ανεβάζοντας το συνολικό μέρισμα του 2021 σε ρεκόρ 10,40 $ ανά μετοχή.
Οι μετοχές της έκλεισαν με άνοδο 1,2% στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας εν όψει των αποτελεσμάτων.
Η ανταγωνίστρια BHP Group ανακοίνωσε επίσης ρεκόρ μερίσματος, καθώς τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Εργατικό δυναμικό

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω του περιορισμού του COVID-19 έπληξαν τους ανθρακωρύχους της Αυστραλίας, με την Rio Tinto να προβλέπει λιγότερες αποστολές σιδηρομεταλλεύματος από τις αναμενόμενες για το 2022.

Η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της Rio Tinto, είπε ότι θα αποτρέψει την «υπερβολική συσσώρευση» σιδηρομεταλλεύματος, μια κίνηση που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιομηχανία, αν και οι λεπτομέρειες εφαρμογής ήταν ακόμη ασαφείς.

Στη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Rio Tinto δεσμεύτηκε να διερευνήσει όλες τις επιλογές στη Σερβία, η οποία έκλεισε το έργο λιθίου Jadar αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Εξετάζε τη νομική βάση της απόφασης", πρόσθεσε, και τις επιπτώσεις για τις δραστηριότητές της στη Σερβία. "Τελικά, εναπόκειται στην κυβέρνηση της Σερβίας να αποφασίσει", είπε ο Stausholm στους δημοσιογράφους. "Αυτή τη στιγμή αυτό που προσφέρουμε είναι να έχουμε ουσιαστική δέσμευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη." Η Stausholm ανέλαβε την κορυφαία θέση στον απόηχο των εκτεταμένων αντιδράσεων εναντίον της εταιρείας, αφού κατέρριψε τα καταφύγια βράχων στο φαράγγι Juukan 46.000 ετών για να επεκτείνει ένα ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης