Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 1,7% για τον Nasdaq και 1% για τον S&P, άνοδος 2% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 1,7% για τον Nasdaq και 1% για τον S&P, άνοδος 2% για τον energy sector

146 μονάδες έχασε ο Dow

 

Απώλειες στη Wall Street την Πέμπτη, για τέταρτη συνεχή ημέρα, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα, και σήμανε ότι μια περιστροφή ή μείωση επιτοκίου δεν θα υπάρξει σύντομα.

Ο Dow Jones υποχώρησε 146 μονάδες ή 0,46% στις 32,001 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,06% στις 3,719 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 2,04% στις 694,92 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,73%, στις 10,342 μονάδες.

Οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν καθώς οι traders αφομοιώνουν την τελευταία απόφαση για τα επιτόκια, ασκώντας πίεση στις μετοχές. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του Δημοσίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδες βάσης στο 4,141%.

«Το hangover μετά τη Fed συνεχίζει να ασκεί πίεση στις αμερικανικές μετοχές, καθώς ο αντίκτυπος από τον πρώτο γύρο αυξήσεων γίνεται επιτέλους αισθητός», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda. «Οι μετοχές δεν πρόκειται να έχουν έναν επώδυνο θάνατο εδώ, αλλά θα μαλακώσουν έως ότου οι αγορές τιμολογηθούν με λίγο μεγαλύτερη επιθετικότητα της Fed».

Οι traders περίμεναν την αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά 0,75 εκατοστιαίες μονάδες και αρχικά διάβασαν τη δήλωση της Fed ως περιττή, υποδηλώνοντας μικρότερες αυξήσεις στο μέλλον.

Αρχικά, αυτό οδήγησε τις μετοχές υψηλότερα την Τετάρτη, αλλά αυτά τα κέρδη αντιστράφηκαν όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι ήταν «πρόωρο» να συζητηθεί μια παύση αύξησης των επιτοκίων και ότι το λεγόμενο «τερματικό επιτόκιο» ή το επίπεδο στο οποίο κορυφώνονται τα επιτόκια θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι είχε δηλώσει προηγουμένως η Fed.

«Έχουμε ακόμη δρόμους μπροστά μας και τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο προηγουμένως», είπε.

Ο Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης 505 μονάδες χαμηλότερα, ή 1,6%. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,5% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση κατά 3,4%.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 2% την Πέμπτη, καθώς η Κίνα εμμένει στην πολιτική της για μηδενικό COVID-19 και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ώθησε το δολάριο προς τα πάνω, αυξάνοντας τους φόβους για παγκόσμια ύφεση που θα μείωνε τη ζήτηση καυσίμων.
Οι απώλειες, ωστόσο, περιορίστηκαν από την ανησυχία για τη στενή προσφορά.

Το Brent υποχώρησε 1,65% στα 94,56 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 2,16% στα 88,05 δολ.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν κερδίσει περισσότερο από 1 δολάριο την Τετάρτη, υποβοηθούμενοι από μια νέα πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε ότι ήταν πρόωρο να εξετάσουμε το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης