Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Goldman Sachs: Βλέπει supercycle στα commodities - Μεγάλη άνοδος στον χαλκό

Goldman Sachs: Βλέπει supercycle στα commodities - Μεγάλη άνοδος στον χαλκό

Βραχυπρόθεσμα θέτει την τιμή του χαλκού στα 10.500 δολάρια και μακροπρόθεσμα η τιμή στόχος είναι 15.000 δολ./τόνο

 

Η Goldman Sachs αναμένει έναν supercycle στα commodities που πυροδοτείται από την Κίνα και τη φυγή κεφαλαίων από τις ενεργειακές αγορές και τις επενδύσεις μετά τις ανησυχίες που πυροδότησε ο τραπεζικός τομέας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας.

«Καθώς οι απώλειες αυξάνονταν, διαχύθηκε στα commodities », δήλωσε ο Jeff Curie, παγκόσμιος επικεφαλής commodities της Goldman Sachs, στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Financial Times Commodities την Τρίτη.

"Ιστορικά, όταν έχετε αυτό το είδος ουλών, χρειάζονται μήνες για να επιστραφούν τα κεφάλαια... Θα συνεχίσουμε να έχουμε έλλειμμα μέχρι τον Ιούνιο και αυτό θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα."

Χαμηλότερα το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό 15 μηνών καθώς η κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας Credit Suisse, η οποία ακολούθησε την κατάρρευση δύο αμερικανικών , οδήγησε σε εξαγορά από τη μεγαλύτερη Ελβετική ανταγωνίστρια της την UBS.

Ο Currie τόνισε ότι το "χτύπημα" ήταν στην πλευρά της προσφοράς και όχι της ζήτησης και παραμένει πολύ ανοδικό για τον χαλκό.
"Οι καταθέσεις έχουν ήδη φύγει ...Τα μετρητά πηγαίνουν στις αγορές χρήματος όχι στις τράπεζες."

"Σχετικά με τον χαλκό, οι μελλοντικές προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές. Βρισκόμαστε στα χαμηλότερα παρατηρήσιμα αποθέματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στους 125.000 τόνους. Έχουμε μέγιστη προσφορά που σημειώνεται το 2024... Βραχυπρόθεσμα θέτουμε (την τιμή του χαλκού) στα 10.500 δολάρια και πιο μακροπρόθεσμα ο στόχος τιμής μας είναι 15.000 δολάρια τον τόνο».

Οι παρατηρήσεις του απηχούσαν εκείνες της Trafigura που είπε ότι η τιμή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 12.000 δολάρια. Ο χαλκός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 10.845 δολ. τον Μάρτιο του 2022.

Ο Currie πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα επικεντρώθηκαν γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη ήταν σχετικά ασφαλής από τη μετάδοση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης