Περιβάλλον

«Καμπάνα» - ρεκόρ 40 εκατ. δολαρίων στη BP για μόλυνση με βενζόλιο στις ΗΠΑ

«Καμπάνα» - ρεκόρ 40 εκατ. δολαρίων στη BP για μόλυνση με βενζόλιο στις ΗΠΑ
Το διυλιστήριο της BP κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν απελευθέρωσε σχεδόν 16 φορές το νόμιμο όριο βενζολίου που επιτρέπεται από τον νόμο για τον καθαρό αέρα, δήλωσε η EPA το 2009, μεταφέρει το Reuters
Μια θυγατρική της BP plc θα καταβάλει πρόστιμο ρεκόρ 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε αστική αγωγή στις ΗΠΑ, καθώς το διυλιστήριο πετρελαίου της στην Ιντιάνα παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περιορισμού των εκπομπών βενζολίου που προκαλεί καρκίνο στα λύματα και άλλους επιβλαβείς ρύπους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που μεταφέρει το Reuters.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα απαιτήσει από τη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία να κάνει σημαντικές επενδύσεις για να περιορίσει τη ρύπανση από βενζόλιο στο διυλιστήριο Whiting, Ιντιάνα, ηλικίας 134 ετών, το οποίο έχει ιστορικό παραβίασης των ομοσπονδιακών κανονισμών που περιορίζουν το βενζόλιο στα λύματα του διυλιστηρίου.

«Καμπάνα» και επενδύσεις

Ο διακανονισμός μεταξύ της BP Products North America Inc., του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος θα απαιτήσει επίσης από την εταιρεία να επενδύσει περίπου 197 εκατομμύρια δολάρια σε νέα τεχνολογία και άλλες κεφαλαιακές βελτιώσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αυτές οι βελτιώσεις αναμένεται να μειώσουν το βενζόλιο κατά περίπου επτά τόνους ετησίως, τους άλλους επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους (HAP) κατά 28 τόνους ετησίως και τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) κατά 372 τόνους ετησίως στο διυλιστήριο Whiting στην Ιντιάνα, το Δικαστήριο είπε το Τμήμα.

«Αυτός ο διακανονισμός στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στη βιομηχανία διύλισης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν αποφασιστική δράση κατά των παράνομων εκπομπών βενζολίου και VOC», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Todd Kim του Τμήματος Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Στο πλαίσιο του οικισμού, το διυλιστήριο θα εφαρμόσει ελέγχους που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα και θα μειώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία στις υπερφορτωμένες κοινότητες που περιβάλλουν την εγκατάσταση».

Η BP είπε ότι οι κεφαλαιακές επενδύσεις που συμφωνήθηκαν θα γίνουν σε συντονισμό με τις κρατικές και ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές τα επόμενα χρόνια.
«Καθώς προχωράμε, η δέσμευσή μας για ασφαλείς, συμβατές και αξιόπιστες λειτουργίες παραμένει ακλόνητη στο Whiting και παντού όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε η εκπρόσωπος Christina Audisho σε δήλωση.
Το διυλιστήριο παραγωγής 435.000 βαρελιών ημερησίως της BP Plc στο Whiting, στην Ιντιάνα, είναι το έκτο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα στις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο της εταιρείας στη χώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Βενζόλιο στα λύματα

Η εταιρεία ανέφερε κέρδη ρεκόρ 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ενώνοντας άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σε υπερπαραγωγικά κέρδη μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η EPA είχε προηγουμένως αποκαλύψει προβλήματα βενζολίου στα λύματα του Γουίτινγκ από το 2003-2008.
Το διυλιστήριο της BP κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν απελευθέρωσε σχεδόν 16 φορές το νόμιμο όριο βενζολίου που επιτρέπεται από τον νόμο για τον καθαρό αέρα, δήλωσε η EPA το 2009.

Μετά την έρευνα της EPA, η BP ξόδεψε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει το διυλιστήριο Whiting για να επεξεργαστεί βαρύ καναδικό αργό. Το έργο επέκτασης και αναβάθμισης είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή του Σικάγο λόγω της αυξημένης ρύπανσης που θα προέκυπτε.
Η BP είπε τότε ότι η επέκταση περιελάμβανε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.
Πολλά διυλιστήρια των ΗΠΑ παραβιάζουν επίσης τον Νόμο για τον Καθαρό Αέρα απελευθερώνοντας υψηλά επίπεδα βενζολίου στους φράχτες των διυλιστηρίων.

Εννέα διυλιστήρια του Gulf Coast των ΗΠΑ ξεπέρασαν το επίπεδο ομοσπονδιακής ρυθμιστικής δράσης μεταξύ 2018 και 2020 για τη ρύπανση από βενζόλιο, σύμφωνα με μελέτη του Environmental Integrity Project (EIP) που κυκλοφόρησε τον Μάιο του περασμένου έτους και αυτά τα εννέα είναι μεταξύ 56 διυλιστηρίων των ΗΠΑ με υψηλά επίπεδα βενζολίου, ανέφερε η μελέτη.
Η BP συμφώνησε επίσης να αναλάβει ένα συμπληρωματικό περιβαλλοντικό έργο 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών ντίζελ στις κοινότητες που περιβάλλουν το διυλιστήριο Whiting και να εγκαταστήσει 10 σταθμούς παρακολούθησης ατμοσφαιρικών ρύπων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης