Χρηματιστήριο & Αγορές

ΑΧΙΑ: Τα Assets Under Managent για τις ελληνικές μετοχές θα ανέβουν κατά 2,3 φορές διεθνώς

ΑΧΙΑ: Τα Assets Under Managent για τις ελληνικές μετοχές θα ανέβουν κατά 2,3 φορές διεθνώς
Έρχεται άνοδος της τάξης του 45% μέχρι το 2024
Σχετικά Άρθρα

H αναβάθμιση και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες εισροές των κεφαλαίων που θα καλύψουν το μεγάλο μέρος της ανόδου άμεσα, σύμφωνα με την ανάλυση της AXIA για το τι θα σημάνει η εξέλιξη αυτή για την κεφαλαιαγορά με ημερομηνία 3/7. Η εκτίμηση της ΑΧΙΑ Ventures είναι ότι τα Assets Under Management για τις ελληνικές μετοχές θα ανέβουν κατά 2,3 φορές.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το 62% των funds που επενδύουν δεν είναι index - funds, αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των επενδυτικών κεφαλαίων με συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα, παρά όταν ανακτήσει η χρηματιστηριακή αγορά το status της ανεπτυγμένης (developed) από αναδυόμενης, που θα συντελεστεί αργότερα.

Σε discount 30% παρά την άνοδο

Η μέχρι τώρα άνοδος κατά 40% σε δολαριακούς όρους έχει βασιστεί κυρίως σε funds των emerging markets και ευέλικτα non - indexed funds. H αγορά εξακολουθεί να διαπραγατεύεται σε discount 30% έναντι των Emerging και Developed Markets εκτός ΗΠΑ με βάση τα εμπροσθοβαρή P/E σε 12 μηνη βάση.

Η εκτίμηση είναι ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15 ποσοσταίες μονάδες μέχρι το 2024, που σημαίνει άνοδος κατά 45%.
Στην παρούσα φάση η πρώτη κατηγορία των funds έχει ήδη πάρει θέση. Πρόκειται για τα ευέλικτα hedge funds αλλά και long funds που επενδύουν χωρίς περιορισμούς.
Θα ακολουθήσουν εκείνα που διαθέτουν ως προϋπόθεση την επενδυτική βαθμίδα και στην τρίτη φάση, αυτά που θα έχουν ως προϋπόθεση την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου σε ώριμη αγορά, τα λεγόμενα passive funds, το β΄ εξάμηνο του 2024 είτε το α΄ εξάμηνο, Ιούνιο του 2025.

Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση οι μετοχές που οι ξένοι είχαν τις ευρύτερες θέσεις κατά τον Μάρτιο του 2023, όπου μόλις το 40% των Emerging Market Funds είχε έστω μια ελληνική θέση, είναι οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Εθνική και Alpha. Mέχρι τότε δηλαδή οι ενεργειακές μετοχές δεν περιλαμβάνονται στις πιο δημοφιλείς, στοιχείο που δείχνει και τo περιθώριο τοποθετήσεων που διαθέτουν.

Index vs. non-index funds AUM 2013-2022



2111.png





Δείτε το κλείσιμο των ενεργειακών μετοχών στην συνεδρίαση 4/7 εδώ:

https://www.worldenergynews.gr/xrimatistirio-agores/articles/546125/xa-ptosi-0-09-stis-1-291-monades-dei-0-19-sta-10-43-e-mytil-0-79-sta-32-64-e

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης