Χρηματιστήριο & Αγορές

Eurobank για Cenergy: Κλειδί η ομαλή εκτέλεση των έργων για την προώθηση της περαιτέρω ανάπτυξης

Eurobank για Cenergy: Κλειδί η ομαλή εκτέλεση των έργων για την προώθηση της περαιτέρω ανάπτυξης

 Η αύξηση της κερδοφορίας θα ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις του κεφαλαίου - Τιμή στόχος τα 7,9 ευρώ

 

Μετά από μια εντυπωσιακή απόδοση τον περασμένο χρόνο, με το EBITDA να αυξάνεται στα €137 εκατ. (+31% σε ετήσια βάση), τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 της Cenergy επιβεβαίωσαν ότι ο Όμιλος παραμένει σε σταθερή βάση σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank.


Συγκεκριμένα,όπως αναφέρει η ανάλυση, το EBITDA του πρώτου εξαμήνου του 2023 του Ομίλου διαμορφώθηκε στα €86 εκατ. (+67% σε ετήσια βάση) λόγω της ισχυρής ανάπτυξης τόσο στους τομείς των καλωδίων όσο και των χαλυβδοσωλήνων, με τον τελευταίο να υποβοηθάται επίσης από τον easy comp. Εκτός από τα ισχυρά αποτελέσματα, εφιστά την προσοχή στο ταχέως αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 127% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2022 και αντιπροσωπεύοντας >3 φορές τις πωλήσεις του '23. Όσον αφορά το μέλλον, αναμένεται επιτάχυνση της εκτέλεσης των έργων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τώρα τα EBITDA του 23 προβλέπεται σε €200 εκατ., που θα φτάσουν στο ανώτερο άκρο της πρόβλεψης της διοίκησης.

Ενεργειακή μετάβαση

Η συνεχώς αυξανόμενη εκκρεμότητα επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τον όμιλο να έχει εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα και στους δύο τομείς όπου είναι παρών. Στο υποσύνολο των καλωδίων (EBITDA: €59 εκατ., +26% ετησίως), εκτιμάται ότι η ζήτηση για έργα διασύνδεσης είναι κατά μία έννοια ανελαστική, καθιστώντας έτσι την Cenergy σχετικά απρόσβλητη σε εξωτερικούς οικονομικούς κραδασμούς, καθώς οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πιέζουν για ταχεία ενεργειακή μετάβαση.

Ο Όμιλος έχει επίσης στρέψει την προσοχή του στον υποτομέα των υποθαλάσσιων καλωδίων, ο οποίος προσφέρει υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας και απολαμβάνει επιταχυνόμενη ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι το υποθαλάσσιο εργοστάσιο της Cenergy λειτουργεί με πλήρη αξιοποίηση, ενώ η προγραμματισμένη επέκταση πρόκειται να διπλασιάσει ουσιαστικά τη δυναμικότητά του έως το 2025, επιτρέποντας στον όμιλο να ανταποκριθεί στην έντονη ζήτηση. Όσον αφορά τους χαλύβδινους σωλήνες, το τμήμα ανέκαμψε γρήγορα το 1ο εξάμηνο του 2023 χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για έργα φυσικού αερίου που υποστηρίζονται περαιτέρω από τον εξορθολογισμό της αγοράς, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να αυξάνεται στα 650 εκατ. ευρώ.

Το αυξανόμενο ανεκτέλεστο ενισχύει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις

Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης εκτέλεσης έργων και της αύξησης του ανεκτέλετου, η τράπεζα αυξάνει το EBITDA 2023-24e κατά 2-3%, εξακολουθώντας να προσβλέπει σε πολύ ισχυρή ανάπτυξη (+46% το 2023e , 6% το 2024e). Κοιτάζοντας πιο έξω, έχουμε αυξήσει τις εκτιμήσεις μας για τα EBITDA κατά 5-6% λόγω της ταχύτερης από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αυξανόμενης καθυστέρησης και, επομένως, του υψηλότερου ρυθμού αναπλήρωσης.

Εκτός από το υψηλότερο ανεκτέλεστο, αναζητείται μεγαλύτερη επέκταση του περιθωρίου κέρδους (κατά >2 ποσοστιαίες μονάδες κατά την περίοδο 2023e-26e), καθώς αναμένεται ότι το βελτιωμένο μείγμα από πιο εξειδικευμένα έργα θα είναι αυξημένου περιθωρίου.
Δεδομένου του περιβάλλοντος υγιούς ζήτησης έναντι προσφοράς, εκτιμάται ότι η αύξηση της κερδοφορίας θα ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις του κεφαλαίου, με το ROIC προ φόρων να σημειώνεται υψηλότερο σε >20% τα επόμενα χρόνια από c17% το 2022.

Αποτίμηση: PT σε 7,9 €. δεδομένων των προοπτικών ανάπτυξης

Μετά το ράλι της μετοχής κατά 125% ytd, οι μετοχές της Cenergy έχουν επαναξιολογηθεί σε >8,5x 1/ έτος fwd EV/EBITDA, σε ένα μικρό premium έναντι της διάμεσης τιμής του μεικτού ομίλου ομοτίμων.
Παρά την επαναξιολόγηση, εξακολουθούμε να βρίσκουμε την αποτίμηση επιτακτική, καθώς υποστηρίζουμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Cenergy δικαιολογούν μια ακόμη υψηλότερη αποτίμηση. Σε συνέχεια της αναβάθμισης στις εκτιμήσεις μας, αυξήσαμε το PT μας στα 7,9 € (με βάση το DCF στο 9,5% WACC), τοποθετώντας ουσιαστικά το Cenergy σε 9,7x 1 έτους fwd EV EBITDA, ένα premium 20% έναντι της μεικτής ομάδας διάμεσων, που δικαιολογείται από το ανώτερο προφίλ ανάπτυξης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης