Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,8% για τον S&P στις 4.277 και 0,9% για τον Nasdaq

Wall Street: Πτώση 0,8% για τον S&P στις 4.277 και 0,9% για τον Nasdaq

 252 μονάδες έχασε ο Dow

Υποχώρηση στη Wall Street την Πέμπτη καθώς η αγορά έστρεψε την προσοχή της στο σχόλιο του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell, ένα βασικό ορόσημο για την απόδοση των ομολόγων που παρακολουθούνται στενά.

Ο Dow Jones έχασε 252 μονάδες ή 0,75% στις 33.412 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,85% στις 4.277 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,09% στις 703,51 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 0,96% στις 13.186 μονάδες.

Ο Powell, είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πιθανότατα θα απαιτούσε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ σημείωσε επίσης ότι πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πρόοδο προς την επιβράδυνση των τιμών. Είπε επίσης ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη πολύ αυστηρή.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν συνεχή πρόοδο προς τους δύο στόχους μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές», είπε ο Powell.

Όμως, «σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», επεσήμανε. «Λίγοι μήνες καλών δεδομένων είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Οι επενδυτές φάνηκε να ξεπερνούν ότι η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τουλάχιστον στην επόμενη συνεδρίαση της. Η αγορά τιμολογεί με πιθανότητα 99% ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, από περίπου 93% την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά έμειναν αβέβαιοι για το πώς ή εάν η Fed θα κινούσε τα επιτόκια μακροπρόθεσμα, δήλωσε η Stephanie Lang, επικεφαλής επενδύσεων της Homrich Berg.

«Υπάρχει ακόμα κάποια σύγχυση στην αγορά», σημείωσε. «Η Fed διστάζει να πει ότι η δουλειά της έχει ολοκληρωθεί. Και νομίζω ότι αυτό θα προκαλέσει αστάθεια στην αγορά μέχρι να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια».

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων επιβάρυνε επίσης την αγορά. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε υψηλό 4,996% την Πέμπτη, πλησιάζοντας περισσότερο το επίπεδο του 5% που ακολούθησε, το οποίο ξεπέρασε τελευταία φορά το 2007. Μετά τη δημοσιοποίηση των παρατηρήσεων του Powell, η απόδοση έμεινε κοντά σε αυτό το υψηλό.

Πάνω από το 15% των εταιρειών στον S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αυτή τη σεζόν αποτελέσματα, σύμφωνα με το FactSet. Από αυτούς, περισσότερο από το 74% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street.

Η Tesla υποχώρησε περισσότερο από 9% αφού η εταιρεία έχασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ προειδοποίησε επίσης ότι το Cybertruck της εταιρείας δεν θα παράγει πολύ θετικές ταμειακές ροές περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της παραγωγής.

Η Netflix από την άλλη πλευρά, σημείωσε άλμα άνω του 16% αφού ο γίγαντας ροής δημοσίευσε κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία έλαβε ώθηση από τις ισχυρές συνδρομές σε επίπεδο διαφημίσεων.

Η AT&Tανέβηκε περισσότερο από 6% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο, ενώ η επενδυτική εταιρεία Blackstone υποχώρησε 6% σε μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης