Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον S&P, άνοδος 0,4% για τον Nasdaq

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον S&P, άνοδος 0,4% για τον Nasdaq
366 μονάδες έχασε ο Dow

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street την Παρασκευή καθώς το νέο selling υπό τους φόβους ύφεσης ώθησαν τον Dow Jones να σημειώσει πτώση πάνω από 400 μονάδες ενώ ο S&P 500 βρέθηκε σε περιοχή διόρθωσης.

Ο Dow έχασε τελικά 366 μονάδες, ή 1,12% στις 32.417 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,48% στις 4.117 μονάδες στο χαμηλότερο επίπεδό του σε πέντε μήνες και υποχώρησε 10,4% από το φετινό ανώτατο όριο στις 31 Ιουλίου.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 2,3% στις 648,19 μονάδες.
Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,38% στις 12.643 μονάδες χάρη στις μετοχές της Amazon.

Ο Dow πιέστηκε από την πτώση της JPMorgan Chase αφού ο CEO Jamie Dimon ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να πουλήσει 1 εκατομμύριο μετοχές το επόμενο έτος.
H Amazon ενισχύθηκε περισσότερο από 8% αφού ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατατρόπωσε τις προσδοκίες των αναλυτών για έσοδα και κέρδη το τρίτο τρίμηνο. Η Microsoft ακολούθησε τις μετοχές της Amazon και κινήθηκε υψηλότερα.

Και οι τρεις κύριοι δείκτες κατέγραψαν απότομες εβδομαδιαίες απώλειες. Οι Dow και S&P 500 υποχώρησαν κατά 2% και 2,6%, αντίστοιχα, για την εβδομάδα. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 2,8% σε αυτό το διάστημα, λόγω της απότομης πτώσης των Meta Platforms και της μητρική εταιρεία της Google, Alphabet.

Η πτώση των βασικών μετοχών τεχνολογίας ώθησε τον Nasdaq σε έδαφος διόρθωσης, αφού υποχώρησε περισσότερο από 10% από το υψηλό κλεισίματος του Ιουλίου την Τετάρτη. Αυτή την εβδομάδα ο δείκτης κατέγραψε επίσης τη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης από τον Φεβρουάριο.

Τα απογοητευτικά κέρδη έχουν πιέσει την αγορά αυτή την εβδομάδα. Η Ford σημείωσε πτώση περισσότερο από 10% αφού η εταιρεία έχασε τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο και απέσυρε τις προβλέψεις της για το έτος, επικαλούμενη την απεργία της UAW. Οι μετοχές της Chevron υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του ενεργειακού κολοσσού.

Οι traders στάθμισαν επίσης τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό μετά τη δημοσίευσητων βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης για τον Σεπτέμβριο πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς την επόμενη εβδομάδα. Το Core PCE αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα και 3,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τι εκτιμήσεις από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%, ωστόσο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του 0,5%. Το PCE είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν έως και 3% σε υψηλό μίας εβδομάδας την Παρασκευή λόγω των ανησυχιών ότι οι εντάσεις στο Ισραήλ και τη Γάζα θα μπορούσαν να επεκταθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες προμήθειες αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν 2,6%, στα 90,18 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 2,6%, στα 85,35 δολάρια.

Το premium του Brent έναντι του WTI βρισκόταν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθιστώντας πιο ελκυστικό για τις εταιρείες ενέργειας να στέλνουν πλοία στις ΗΠΑ για να παραλάβουν αργό για εξαγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης