Τελευταία Νέα

Το Βέλγιο στηρίζει το κόστος της ενεργειακής μετάβασης της ArcelorMittal – Η δήλωση του πρωθυπουργού

Το Βέλγιο στηρίζει το κόστος της ενεργειακής μετάβασης της ArcelorMittal – Η δήλωση του πρωθυπουργού
Η κυβέρνηση υπόσχεται στην εταιρεία για 10 χρόνια ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα
Η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπόσχεται στην ArcelorMittal για 10 χρόνια φθηνή, πράσινη ενέργεια για τις εγκαταστάσεις της στη Γάνδη, ελπίζοντας έτσι να ενθαρρύνει τον κολοσσό στον χάλυβα να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα.

Αυτή την περίοδο υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή δύο ηλεκτρικών υψικαμίνων, ισχύος 400 MW.

Η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέστειλε την Τετάρτη (22/5) επιστολή με τις προθέσεις της σε μια προσπάθεια να κρατήσει την ArcelorMittal, τον σημαντικό βιομηχανικό παίκτη της χώρας, στη Φλάνδρα.

Η κυβέρνηση υπόσχεται στην εταιρεία για 10 χρόνια ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 4.500 άτομα στη Γάνδη και παρέχει έμμεσα άλλες 1.100 θέσεις εργασίας μέσω των εργολάβων της.

Οι υψικάμινοι

Η ArcelorMittal εξετάζει την κατασκευή δύο ηλεκτρικών υψικαμίνων στο Βέλγιο, δυναμικότητας 400 MW.

Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές CO2.

Η επένδυση είχε ήδη ανακοινωθεί το 2021 ως η μεγαλύτερη πράσινη επένδυση του Βελγίου για το κλίμα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid και της ενεργειακής κρίσης.

Η τελική απόφαση για την εν λόγω επένδυση αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πρασινίζει η ArcelorMittal

Με αυτή την επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από τη φλαμανδική κυβέρνηση την Τρίτη, το Βέλγιο σηματοδοτεί τη συνεχή υποστήριξή του προς την ArcelorMittal.

Η φλαμανδική κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει τη χρηματοδοτική της στήριξη από 350 εκατ. ευρώ σε 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Matthias Diependaele.

Η επένδυση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω δανείων από τη Finocas, μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας και της Περιφέρειας της Φλάνδρας.

Η χρηματοδότηση αποσκοπεί στην απαλλαγή της χαλυβουργίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, υποστηρίζοντας τον στόχο της ArcelorMittal Ghent να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Ο Diependaele τόνισε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να καταστεί η χαλυβουργία πιο βιώσιμη στη Φλάνδρα, τονίζοντας ότι η επένδυση θα συμβάλει στη διασφάλιση του μέλλοντος της εγκατάστασης στη Γάνδη, συνεχίζοντας έτσι να εδραιώνει τον ηγετικό της ρόλο στη βιομηχανία χάλυβα και να ενισχύει την ανταγωνιστική της θέση.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η ArcelorMittal θα αποφασίσει πού θα γίνουν πρόσθετες επενδύσεις.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Μάλιστα σε σχετική ανάρτηση προχώρησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, ουσιαστικά αναδεικνύοντας σε πρώτη προτεραιότητα το ενεργειακό

«Θα ενισχύσουμε τη βελγική βιομηχανία στη χώρα μας. Γι' αυτό δίνουμε στην ArcelorMittal το πράσινο φως για να διασφαλίσουμε ότι το εργοστάσιο στη Γάνδη μπορεί να ανταγωνιστεί την υπόλοιπη χώρα. Ταυτόχρονα, ζητάμε τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2. Αυτά είναι σπουδαία νέα για την Oost-Vlaanderen και για τους 5.000 εργαζόμενους της ArcelorMittal. Θέλουμε να αγκυροβολήσουμε τη βιομηχανία μας στο Βέλγιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Alexander De Croo.

«Με αυτό το σκεπτικό, κάναμε σήμερα μια προσφορά στην ArcelorMittal που θα επιτρέψει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο της Γάνδης να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους ξένους ανταγωνιστές. Ταυτόχρονα, συμβάλλουμε στη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης