Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

AEMO: Αύξηση (+ 50 GW) στη χωρητικότητα ΑΠΕ στην Αυστραλία

AEMO: Αύξηση (+ 50 GW) στη χωρητικότητα ΑΠΕ στην Αυστραλία

Πλήθος έργων αιολικής, ηλιακής και αποθήκευσης ενέργειας

Ο AEMO (Αυστραλιανός Διαχειριστής Αγοράς Ενέργειας) αναφέρει ότι η χωρητικότητα των έργων αιολικής, ηλιακής και αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες που βρίσκονται σε ουρά για σύνδεση στο κύριο δίκτυο της Αυστραλίας έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα αυξήθηκε πάνω από το 1/3 (+ 50 γιγαβάτ) για πρώτη φορά.

Πρόκειται για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη διαδικασία υποβολής αίτησης για σύνδεση στο δίκτυο.

Η αύξηση οφείλεται στις προτάσεις έργων αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από 11 GW σε 20,5 GW από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Τα υβριδικά ηλιακά και μπαταριών έχουν αυξηθεί από 4,5 GW σε 5,6 GW, τα αιολικά έργα από 7,5 GW σε 8,7 GW και τα έργα μόνο για ηλιακή ενέργεια από 10,2 GW σε 12,1 GW. Το σύνολο στην ουρά είναι τώρα 51 GW.

«Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σταθεροποίησης που εργάζονται για τη σύνδεση με την Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας», δήλωσε η Margarida Pimentel (επικεφαλής ένταξης και συνδέσεων της AEMO).

Η Αυστραλία έχει ως στόχο το 82% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, αλλά επί του παρόντος βρίσκεται λίγο πάνω από 40%.

Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες ήταν το ιδανικό σημείο για τους κατασκευαστές τον τελευταίο χρόνο, χάρη τόσο στο μειωμένο κόστος και στην απλότητα κατασκευής της (ιδιαίτερα για τους εργολάβους που είναι νέοι στη χώρα).


Πλήθος έργων στην Αυστραλία

Υπάρχουν επίσης (σύμφωνα με τον AEMO), 7 έργα συνολικής ισχύος 1,7 GW που έλαβαν εγκρίσεις αιτήσεων, 7 περισσότερα από όσα είχαν καταχωρηθεί (2,4 GW) και 5 έργα που έφτασαν στην πλήρη παραγωγή: Blyth Bess (εικόνα παραπάνω), Gangarri Solar Farm (150 MW), Crookwell 3 Wind Farm (56 MW), Mokoan Solar Farm (46 MW) και Kingaroy Solar Farm (40 MW).

Η Pimentel αναφέρει ότι η Νέα Νότια Ουαλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη χωρητικότητα, ακολουθούμενη από το Κουίνσλαντ, τη Βικτώρια και τη Νότια Αυστραλία.

Η Τασμανία αντιπροσωπεύει μόνο το 0,25% της νέας χωρητικότητας.

Λέει ότι 16 έργα συνολικής χωρητικότητας 2,5 GW έχουν φτάσει στην πλήρη παραγωγή τους στο τρέχον οικονομικό έτος, κάτι που ακούγεται λιγότερο από αυτό που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του 2030 και έχει αλλάξει ελάχιστα από το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ωστόσο, τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί στις νέες δημοπρασίες του Σχεδίου Επενδύσεων Χωρητικότητας θα μπορούσαν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, αν και οι ενεργειακοί αναλυτές σημειώνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερη χωρητικότητα που υποστηρίζεται στην ΚΑΚ για την επίτευξη αυτού του στόχου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης