Πρόταση εξαγοράς για τη γερμανική Commerzbank AG κατέθεσε η ιταλική UniCredit SpA σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει μια παρατεταμένη μάχη για τον έλεγχο της τράπεζας.
Η διαφαινόμενη συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες η ιταλική τράπεζα θα προσφέρει 0,485 δικές της μετοχές για κάθε μετοχή της Commerzbank. Η χρηματιστηριακή αξία της Commerzbank ανερχόταν περίπου σε 33 δισ. ευρώ την Παρασκευή, ενώ η UniCredit αποτιμάται περίπου στα 96 δισ. Ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί επίσης συμμετοχή στην Commerzbank, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι πλήρως αντίθετη σε ενδεχόμενη εξαγορά από τη UniCredit. Η τράπεζα έχει δώσει περιθώριο ως τοις αρχές Μάϊου για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Παλαιότερα σενάρια
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, έχει αφήσει και παλαιότερα ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς, περίπου στα τέλη του 2024, όταν αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι η τράπεζά είχε αποκτήσει συμμετοχή στην Commerzbank — ποσοστό που στη συνέχεια ενίσχυσε.
Αυτό είχε δώσει ώθηση στην μετοχή της Commerzbank να κινηθεί ισχυρότερα ανοδικά από εκείνη της UniCredit. Ωστόσο, η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχωρεί περίπου 18% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις.
www.worldenergynews.gr






