Τα πρώτα σφαιρίδια οξειδίου του βορίου της NuScale θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον μικρό αρθρωτό αντιδραστήρα της να ελέγχει την αντιδραστικότητα του πυρήνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (Interesting Engineering)
Η αμερικανική εταιρεία πυρηνικής τεχνολογίας NuScale Power κατασκεύασε τα πρώτα σφαιρίδια οξειδίου του βορίου που έχουν σχεδιαστεί για το παθητικό σύστημα έκτακτης ψύξης του πυρήνα του μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα της, σημειώνοντας ένα ορόσημο στην κατασκευή ενός εξαρτήματος που προορίζεται να συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας του πυρήνα του αντιδραστήρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τα σφαιρίδια παρήχθησαν σε συνεργασία με την κατασκευάστρια προηγμένων πυρηνικών υλικών MillenniTEK, καθώς η NuScale εργάζεται για να φέρει την τεχνολογία των αντιδραστήρων της πιο κοντά στην εμπορική ανάπτυξη.
Οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι η εργασία καταδεικνύει μια διαδικασία παραγωγής για ένα εξειδικευμένο εξάρτημα του συστήματος έκτακτης ψύξης του πυρήνα του αντιδραστήρα (ECCS).
Τα σφαιρίδια έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτελούν μέρος της απόκρισης ασφαλείας του αντιδραστήρα χωρίς να απαιτείται παρέμβαση των χειριστών.
Εάν ενεργοποιηθεί το ECCS, το υλικό οξειδίου του βορίου διαλύεται στο ψυκτικό του αντιδραστήρα, συμβάλλοντας στον έλεγχο της αντιδραστικότητας του πυρήνα και στη διατήρησή της εντός ασφαλών ορίων.
Η NuScale αναφέρει ότι το κατασκευαστικό αυτό ορόσημο συμβάλλει επίσης στη δημιουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και των παραγωγικών δυνατοτήτων που απαιτούνται για την κατασκευή εξαρτημάτων για τις προγραμματισμένες εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων της.
Η εταιρεία αναπτύσσει την τεχνολογία της για εφαρμογές που κυμαίνονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως τα κέντρα δεδομένων και τη βιομηχανική θερμότητα.
Τα σφαιρίδια βορίου προσθέτουν παθητική ασφάλεια
Τα σφαιρίδια οξειδίου του βορίου αποτελούν μέρος ενός συστήματος ασφαλείας σχεδιασμένου γύρω από την αρχιτεκτονική του μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα της NuScale.
Αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε ενεργό εξοπλισμό ή στην παρέμβαση των χειριστών, το ECCS έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται αυτόματα όταν απαιτείται.
Το βόριο χρησιμοποιείται ευρέως στα πυρηνικά συστήματα επειδή μπορεί να απορροφά νετρόνια.
Με την εισαγωγή του υλικού που περιέχει βόριο στο ψυκτικό του αντιδραστήρα κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώνει τον αριθμό των διαθέσιμων νετρονίων που απαιτούνται για τη διατήρηση της πυρηνικής αντίδρασης.
Αυτό καθιστά τα σφαιρίδια ένα σχετικά μικρό εξάρτημα με σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της συμπεριφοράς του αντιδραστήρα υπό μη φυσιολογικές συνθήκες.
«Αυτό το πρωτοποριακό ορόσημο στην κατασκευή καταδεικνύει την ικανότητα της MillenniTEK να υποστηρίζει τις προηγμένες κατασκευαστικές ανάγκες των πυρηνικών τεχνολογιών επόμενης γενιάς», δήλωσε ο Steve Getley, Πρόεδρος της MillenniTEK.
Για τη NuScale, η εργασία αφορά επίσης την απόδειξη ότι εξειδικευμένα εξαρτήματα αντιδραστήρων μπορούν να κατασκευάζονται με την ποιότητα και τη συνέπεια που απαιτούνται για εμπορικά πυρηνικά έργα.
«Η τεχνολογία της NuScale βασίζεται στη δέσμευση για ασφάλεια, απλότητα και δυνατότητα ανάπτυξης, και αυτό το ορόσημο αντικατοπτρίζει τη συνεχή πρόοδο που σημειώνουμε για να προετοιμάσουμε την τεχνολογία και την εφοδιαστική μας αλυσίδα για εμπορική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο John Hopkins, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της NuScale.
Κλιμάκωση των εξαρτημάτων για ανάπτυξη
Η τεχνολογία αντιδραστήρων της NuScale βασίζεται στο NuScale Power Module, έναν αντιδραστήρα πεπιεσμένου ύδατος που έχει σχεδιαστεί να παράγει 77 MW ηλεκτρικής ενέργειας ανά μονάδα.
Πολλαπλές μονάδες μπορούν να συνδυαστούν σε μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, με την τρέχουσα διαμόρφωση της εταιρείας να μπορεί να κλιμακωθεί έως και τα 924 MW μέσω 12 μονάδων.
Η εταιρεία αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του SMR της είναι ο πρώτος και μοναδικός που έχει λάβει πιστοποίηση σχεδιασμού από την Αμερικανική Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας.
Στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για εφαρμογές όπως τα κέντρα δεδομένων, η τηλεθέρμανση, η αφαλάτωση και η παραγωγή υδρογόνου.
Ο ρόλος της MillenniTEK αναδεικνύει μια ακόμη πτυχή της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι SMR: την κατασκευή των εξειδικευμένων υλικών και εξαρτημάτων που απαιτούνται για τη μετάβαση των σχεδίων αντιδραστήρων από την κανονιστική έγκριση στην πραγματική ανάπτυξη.
Η εταιρεία κατασκευάζει τεχνικά κεραμικά εξαρτήματα μετατρέποντας υλικά σε μορφή σκόνης σε συμπαγή εξαρτήματα και αναπτύσσει επίσης πρωτότυπα εξαρτήματα για εφαρμογές σε SMR, μικροαντιδραστήρες και διαστημικούς αντιδραστήρες.
Τα πρώτα σφαιρίδια οξειδίου του βορίου, επομένως, αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από ένα μεμονωμένο εξάρτημα που εισέρχεται στην παραγωγή.
Αποτελούν μέρος της προσπάθειας της NuScale να δημιουργήσει επαναλήψιμες διαδικασίες κατασκευής και μια εφοδιαστική αλυσίδα ικανή να υποστηρίξει τους αντιδραστήρες της καθώς προχωρά προς τους εμπορικούς πελάτες.
www.worldenergynews.gr






