Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

BofA για Ελλάδα: Ανάπτυξη +2,1% το 2023 και +1% το 2024

tags :
BofA για Ελλάδα: Ανάπτυξη +2,1% το 2023 και +1% το 2024
Στην περίπτωση που επιβληθούν ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά στο ύψος του 10%, θα υπάρξει αρνητική πλεονάζουσα ρευστότητα έως το τέλος του 2024 στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία

Aνάπτυξη 2,1% το 2023 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%), 1% το 2024 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 0,5%) και 1,7% το 2025 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Bank of America… σε πρόσφατη έκθεσή της.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα «θερμός» το 2023, στο 4,2%, ενώ πτώση, στο 1,9%, θα καταγράψει το 2024.
Ο επενδυτικός οίκος λαμβάνει υπόψη την επιθετική νομισματική σύσφιξη της ΕΚΤ, που επιτείνει την αβεβαιότητα.

Κατά τ’ άλλα, ο αντίκτυπος της αύξησης των υποχρεωτικών αποθεματικών στην αγορά επιτοκίων (front-end rates) είναι πιθανό να οφείλεται στη σχετική μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας και στη γενική επιθυμία των τραπεζών να μειώσουν τα υποχρεωτικά αποθεματικά τους.

Αυτό προοιωνίζεται, όπως λέει η BofA, ανάγκη για χρηματοδοτήσεις, αβεβαιότητα και αστάθεια.
Οι αυξήσεις στα ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά θα επηρεάσουν τις τράπεζες σε ορισμένες χώρες περισσότερο από άλλες.

Στην περίπτωση που επιβληθούν ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά στο ύψος του 10%, θα υπάρξει αρνητική πλεονάζουσα ρευστότητα έως το τέλος του 2024 στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η συναλλαγματική αύξηση δεν έχει υπολογιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι για τα στοιχεία που παρουσιάζονται υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι.
Για τις φτωχές σε μετρητά τράπεζες, λέει η BofA, οι αλλαγές στις ρυθμιστικές απαιτήσεις θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη ζήτηση χρηματοδότησής.
Η ανάγκη των «φτωχών» τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τα υψηλότερα υποχρεωτικά αποθεματικά θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδική πίεση στα επιτόκια και στα spreads της αγοράς χρήματος.

Πηγή: Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης