Τα Φίτζι και το Τουβαλού θα φιλοξενήσουν βασικές συναντήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP31 το 2026, δήλωσε την Πέμπτη το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού.
Βασικές συναντήσεις πριν την COP31
Το μπλοκ δήλωσε ότι τα Φίτζι θα φιλοξενήσουν τη συνάντηση πριν από την COP31 και το Τουβαλού θα φιλοξενήσει μια ειδική ομάδα ηγετών, βάσει συμφωνίας που διαπραγματεύτηκαν μεταξύ Αυστραλίας και Τουρκίας.
Τα νησιά του Ειρηνικού με χαμηλό υψόμετρο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σχετικές κρίσεις που έχουν αναγκάσει ορισμένους κατοίκους να μετακομίσουν σε υψηλότερα εδάφη.
H διαμάχη για την διεξαγωγή της συνάντησης για το κλίμα
Η Αυστραλία και η Τουρκία είχαν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τη φιλοξενία της διάσκεψης του ΟΗΕ, του κύριου φόρουμ στον κόσμο για την προώθηση της δράσης για το κλίμα, πριν καταλήξουν σε συμφωνία για τη χωριστή φιλοξενία τον Νοέμβριο.
Η συμφωνία έδωσε στην Τουρκία τα δικαιώματα φιλοξενίας της κύριας εκδήλωσης COP31, με την Αυστραλία να ηγείται των συνομιλιών και τον Ειρηνικό να φιλοξενεί τις συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής.
«Με χαρά ανακοινώνω ότι, μετά από μια διαδικασία πολιτικής διαβούλευσης, η προ-COP συνάντηση της COP31 θα συγκληθεί στα Φίτζι τον Οκτώβριο του 2026, με μια ειδική συνιστώσα Ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στο Τουβαλού», δήλωσε ο Jeremiah Manele, πρόεδρος του PIF και πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα, σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ευκαιρίες να μιλήσουμε για το κλίμα
«Η προ-COP είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τα πιο ευάλωτα έθνη μπορούν να ηγηθούν και τα πιο ισχυρά έθνη του κόσμου μπορούν να ακούσουν».
Η δήλωση πρόσθεσε ότι το Παλάου θα φιλοξενήσει επίσης μια «ειδική εκδήλωση για το κλίμα» στο πλαίσιο της 55ης συνάντησης ηγετών του PIF στη χώρα τον Σεπτέμβριο.
Η Αυστραλία δήλωσε ότι οι προ-COP συναντήσεις θα αποτελέσουν μια «άνευ προηγουμένου ευκαιρία να φέρει τον κόσμο στον Ειρηνικό, να βιώσει από πρώτο χέρι τις κλιματικές επιπτώσεις και τις λύσεις».
«Οι χώρες του Ειρηνικού είναι από καιρό ηγέτες στη δράση για το κλίμα και οι φωνές τους είναι κεντρικής σημασίας για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας αντίδρασης», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong σε δήλωσή της.
«Η φιλοξενία αυτών των συναντήσεων της COP είναι μια ευκαιρία για την παγκόσμια κοινότητα να ακούσει απευθείας από τους λαούς του Ειρηνικού».
www.worldenergynews.gr






