Η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής με καύση άνθρακα, καθώς η ταχεία προσθήκη νέας δυναμικότητας με καύση αερίου που προβλεπόταν από την πρώην κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται τώρα απίθανη, είπαν αναλυτές στη Montel.
Η ενεργειακή πολιτική της χώρας είναι αμφίβολη μετά την κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού αυτόν τον μήνα. Νέες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου. Αν η έξοδος άνθρακα συνεχιστεί και δεν κατασκευαστεί νέο αέριο έτοιμο για άνθρακα, τότε θα δούμε ένα έλλειμμα της τάξης των 9,8 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η Γερμανία σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή άνθρακα έως το 2038 το αργότερο. Η αρχική ελπίδα της κυβέρνησης ήταν να αποχωρήσει από τον άνθρακα έως το 2030, αλλά αυτό εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό αυτό το καλοκαίρι.
Η χωρητικότητα του δικτύου
Η χώρα διαθέτει σήμερα περίπου 11 GW λιθάνθρακα και 15 GW παραγωγής λιγνίτη. Σύμφωνα με νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση συνασπισμού, θα κατασκευαστούν 10 GW νέας δυναμικότητας με αέριο, 0,5 GW σταθμών υδρογόνου και 2 GW υφιστάμενων σταθμών αερίου θα αναβαθμιστούν για χρήση υδρογόνου. Η προσδοκία ήταν ότι θα χρειαζόταν περίπου έξι χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία οι νέες μονάδες.
Η Γερμανία επεκτείνει αυτή τη στιγμή με ταχείς ρυθμούς την δυναμικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επίσης, καθώς επιδιώκει τον στόχο της για καθαρό μηδέν έως το 2045, με την ηλιακή ισχύ να αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 17 GW φέτος
Οικονομικά ζητήματα
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είναι πιθανό να προκύψει η πρόκληση ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα θα παροπλιστούν για οικονομικούς λόγους, δήλωσαν αναλυτές. Παρά τις τρέχουσες υψηλές τιμές, ο φορέας εκμετάλλευσης Steag αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιό του με καύση άνθρακα Herne 4 ισχύος 460 MW σε απόθεμα δικτύου, με βάση ότι η επιχειρησιακή προοπτική δεν ήταν «αναγκαστικά χρήσιμη».
Αναφερόμενος στο περιθώριο κέρδους των μονάδων με καύση άνθρακα για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται το 2027 ο Sebastian Braun, επικεφαλής ανάλυσης ενέργειας και υδρογόνου στην Icis, δήλωσε ότι βλέπει την διαφορά να κυμαίνεται στα -50 EUR/MWh.
Αποθεματικό του δικτύου
Η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τα εργοστάσια άνθρακα από την αγορά και να τα τοποθετήσει στην εφεδρεία του δικτύου κάτι που θα σήμαινε ότι θα είναι εκεί όταν απαιτείται για την ασφάλεια του εφοδιασμού, αλλά όχι για να υποβάλουν προσφορές στην αγορά όπως κάνουν τώρα.
Οι καθυστερήσεις δημιουργούν μια αυξανόμενη στενότητα στους χειμώνες του 2029-2030 και του 2030-2031. Αυτοί θα είναι οι πιο "ακριβοί" χειμώνες σύμφωνα με το υπάρχον μοντέλο, ενώ η πρώτη δημοπρασία για τις νέες μονάδες αναμένεται να γίνει το 1ο τρίμηνο του 2025. με την υπόθεση ότι, τα νέα εργοστάσια θα προστεθούν στην παραγωγή 4-6 χρόνια μετά την αντίστοιχη ημερομηνία δημοπρασίας τους.
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στην εφεδρεία ηλεκτρικού δικτύου της Γερμανίας δεν επιτρέπεται να πωλούν την παραγωγή τους στην αγορά, επομένως οποιαδήποτε νέα είσοδος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ο οποίος πρόσφατα οδήγησε σε εκρήξεις τιμών άνω των 800 ευρώ/MWh, και κατά συνέπεια στην προσεχή δημοπρασία να επανεμφανιστεί αυτό το φαινόμενο, αν η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι και πάλι εξαιρετικά χαμηλή.
www.worldenergynews.gr