Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Σε μακρά περίοδο υψηλών τιμών οδηγείται η αγορά - Κρίσιμος παράγοντας η Ρωσία

Φυσικό αέριο: Σε μακρά περίοδο υψηλών τιμών οδηγείται η αγορά - Κρίσιμος παράγοντας η Ρωσία
Η ρωσική προσφορά θα παραμείνει βασική μεταβλητή προσδιορισμού των τιμών στην Ευρώπη

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρη την Ασία, η οποία συμβάλλει στην αύξηση των τιμών αναφοράς στην Ευρώπη σε υψηλά δεκαετίας.

Αντίστοιχα αυξημένες είναι και τιμές των ΗΠΑ, τόσο λόγω του ζεστού καιρού όσο και έκρηξης των εξαγωγών LNG.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή TTF αυξήθηκε κατά 20% τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με την Goldman Sachs Commodities Research που θεωρεί ότι οι χαμηλότερες ρωσικές εξαγωγές αερίου αγωγού δεν είναι η βασική αιτία ανόδου των τιμών υποστηρίζοντας ότι η οικιακή - εμπορική ζήτηση και οι χαμηλές εισαγωγές LNG «αποτελούν πολύ μεγαλύτερο παράγοντα της ανισορροπίας του τρέχοντος έτους».

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι αναλυτές θεωρούν πως τα θεμελιώδη δείχνουν μακροπρόθεσμα, μια διαρκή περίοδο υψηλότερων τιμών.

Οι παράγοντες «έκρηξης» του LNG

Οι παράγοντες που οδηγούν την άνοδο των τιμών του LNG είναι η ενισχυμένη παγκόσμια ζήτηση μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω του COVID-19, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η άνοδος των τιμών του CO2 και του πετρελαίου αλλά και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Ειδικά για την Ευρώπη η αναπλήρωση των αποθεμάτων εν όψει του χειμώνα, αλλά και η πολιτική για την ενεργειακή μετάβαση υποστηρίζουν τις υψηλές τιμές LNG.

Ταυτόχρονα, ο ανεφοδιασμός LNG στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την HSBC, μειώνοντας την προσφορά, ενώ η παραγωγή από ΑΠΕ ήταν χαμηλή, ενισχύοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Μάλιστα θεωρείται ότι και στο μέλλον αυτός θα είναι ένας βασικός παράγοντας για τις διακυμάνσεις της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παράλληλα με τη θερμοκρασία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για τον Αύγουστο στο ευρωπαϊκό hub TTF στα μέσα Ιουλίου, έφτασαν στα 38,64 ευρώ/MWh ή 493 δολ/1000 κυβικά.

Η τιμή αυτή είναι από τις υψηλότερες στην ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ενώ μοιάζει να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά με τις προβλέψεις να μιλούν για τιμή άνω των 400 δολ./1000 κ.μ. μέχρι το Μάρτιο 2022.

Φαινόμενο παγκόσμιο, όχι μόνο ευρωπαϊκό

Πάντως η άνοδος των τιμών δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό φαινόμενο. Αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο και αυτό οφείλεται στο βαρύ χειμώνα και το θερμό καλοκαίρι, που αυξάνουν τη ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στους διάφορους περιορισμούς στην προμήθεια φυσικού αερίου που απορρέουν από την πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της Shell η παγκόσμια ζήτηση LNG θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10 εκατ. τόνους σε 370 εκατ. τόνους το 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,8% σε σχέση με το 2020.

Ο μεγαλύτερος συντελεστής αυτής της ζήτησης είναι η Κίνα, αλλά αντίστοιχη τάση καταγράφεται στην Ινδία και τη Νότιο Αμερική.

Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η επιρροή των παγκόσμιων τιμών LNG στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώνεται τα επόμενα χρόνια και η ικανότητα εισαγωγής LNG αυξάνεται. Βεβαίως η ρωσική προσφορά θα παραμείνει βασική μεταβλητή προσδιορισμού των τιμών στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα οι ρωσικές εξαγωγές αερίου αγωγών μειώθηκαν πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα, αυξάνοντας τις τιμές στα σημεία αναφοράς της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αναλυτές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό η Ρωσία αυξάνει την πίεση για γρήγορη έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2. Εκτιμάται ότι εάν δεν έλθει περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2 ή με άλλο τρόπο, οι ευρωπαϊκές τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω για να ανταγωνιστούν τους Ασιάτες αγοραστές για περισσότερο LNG.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης