Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ερωτήματα για την διακοπή ανεφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο από την Gazprom - Oι εκδοχές

Ερωτήματα για την διακοπή ανεφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο από την Gazprom - Oι εκδοχές
Στα 216 ευρώ/MWh η τιμή της χονδρικής, στα 66 ευρω/MWh το TTF, η πτώση θα γίνει αισθητή από τους Έλληνες καταναλωτές

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρικού ρεύματος που στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά επανήλθε σήμερα στα επίπεδα άνω των 200 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 216 ευρώ/MWh.
Και είναι κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο, καθώς θα φανεί εάν θα υπάρξει ή όχι υπαναχώρηση της ρωσικής πλευράς, η οποία διά στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Gazprom θα ανοίξει από τις 8 Νοεμβρίου τη στρόφιγγα για να αναπληρωθούν τα πολύ χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης.
«Μόλις τελειώσουμε την παροχή αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ρωσίας θα αρχίσουμε την παροχή στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ο Μίλερ ανέφερε ότι η Gazprom θα έχει φθάσει στο προγραμματισμένο επίπεδο των 72,6 bcm φυσικού αερίου στις εγχώριες εγκαταστάσεις μέχρι την 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρώσει την πλήρωση αποθεμάτων μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.
Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε το Σάββατο 30/10 ότι η Gazprom έχει ήδη φτάσει στο επίπεδο του στόχου για την αποθήκευση φυσικού αερίου στη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσει να γεμίζει τις αποθήκες της έως την ημερομηνία που ανακοινώθηκε.
Η δήλωση Πούτιν οδήγησε στην πτώση της τιμής του φυσικού αερίου TTF στα 66ευρώ/Mwh , ωστόσο οι τιμές παραμένουν τρεισήμισι φορές υψηλότερες από τις αρχές Ιανουαρίου και αυτό που αναμένει πλέον η αγορά είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση ώστε να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών. Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου εφόσον συνεχιστεί, θα γίνει γρήγορα αντιληπτή στους καταναλωτές ρεύματος και στην Ελλάδα.

Μπλόκαρε η τροφοδοσία της Γερμανίας

Πάντως η κατάσταση στη Γερμανία σε ότι αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι ενδεικτική του προβλήματος. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας ήταν πλήρεις κατά 71% στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Ωστόσο, οι αποθήκες που ελέγχονται από την Gazprom μέσω της θυγατρικής της Αstora, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο της χωρητικότητας αποθήκευσης της Γερμανίας, ήταν πλήρεις μόλις κατά 21%. Έτσι μπορεί η Gazprom να έχει προμηθεύσει όλο το αέριο που απαιτείται βάσει των συμβάσεων της με ευρωπαίους αγοραστές, αλλά δεν έχει αναπληρώσει τις δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην ήπειρο.

Οι κινήσεις της Gazprom παρακολουθούνται στενά και το Σάββατο δημιουργήθηκε ζήτημα όταν σταμάτησε η τροφοδοσίας της Γερμανίας μέσω της Πολωνίας μέσω του αγωγού Yamal – Europe, σύμφωνα με το Reutres. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία στέλνει αέριο στη Δυτική Ευρώπη με πολλές διαφορετικές διαδρομές, μεταξύ άλλων μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, χρησιμοποιώντας τον αγωγό Yamal - Europe, ο οποίος έχει ετήσια χωρητικότητα έως και 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στη Γερμανία, το οποίο βρίσκεται στα πολωνικά σύνορα, σταμάτησαν νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας Gascade. Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι τα αιτήματα των πελατών στην Ευρώπη ικανοποιούνται. Πρόσθεσε ότι οι διακυμάνσεις της ζήτησης για ρωσικό φυσικό αέριο εξαρτώνται από τις πραγματικές ανάγκες των αγοραστών.
Εκπρόσωπος της πολωνικής PGN είπε ότι οι ροές από τα ανατολικά ήταν πολύ χαμηλότερες από το συνηθισμένο, αλλά η Πολωνία εξακολουθεί να λαμβάνει ποσότητες σύμφωνα με τη σύμβασή της.

Δεν υπάρχει ζήτηση, λένε οι Πολωνοί

Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της Πολωνίας Gaz-System δήλωσε επίσης ότι ο αγωγός Yamal παρέδιδε αέριο στην Πολωνία, μέσω του σταθμού συμπίεσης Kondratki στα ανατολικά και του Mallnow, στα δυτικά μέσω "αντίστροφης λειτουργίας" - που σημαίνει ότι στέλνει αέριο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
«Δεν υπάρχει ζήτηση για διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τη Γερμανία αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος της Gaz-System.
Σημειώνεται ότι μια συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας έληξε πέρυσι, αλλά η Gazprom μπορεί να κλείσει τη χωρητικότητα διαμετακόμισης μέσω του αγωγού σε δημοπρασίες.
Στην τελευταία δημοπρασία στις 18 Οκτωβρίου, η Gazprom έκλεισε περίπου 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ή το 35% της συνολικής πρόσθετης χωρητικότητας που προσέφερε ο πολωνικός φορέας εκμετάλλευσης Gas System για διαμετακόμιση μέσω του σημείου διέλευσης Kondratki για τον Νοέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης