Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Carbon Market Watch: Πιθανή κατάρρευση των δικαιωμάτων CO2 λόγω απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής

Carbon Market Watch: Πιθανή κατάρρευση των δικαιωμάτων CO2 λόγω απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής
Καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κλείνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.
Αυτό δείχνει πρόσφατη έρευνα της Carbon Market Watch, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εξειδικεύεται στις πολιτικές τιμολόγησης του άνθρακα.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα διατίθενται στην αγορά 2,22 δισ.  διαθέσιμα δικαιώματα λόγω της επιθετικής πολιτικής απανθρακοποίησης  της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι περισσότερες μονάδες με καύση άνθρακα, μάλιστα, θα αποσυρθούν από τη Γερμανία, η οποία έχει δεσμευτεί να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα μέχρι το 2038.

Πιθανή μία «φούσκα»

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να δημοπρατούν δικαιώματα ρύπων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, δημιουργώντας επομένως μια «φούσκα» που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του CO2 σε κατάρρευση, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Carbon Market Watch.
Υπενθυμίζεται ότι η αξία των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, δηλαδή η τιμή για κάθε τόνο εκπεμπόμενου CO2, αυξήθηκε από τα 4,40 ευρώ/τόνο τον Ιανουάριο του 2013 σε περίπου 25 ευρώ/τόνο τον Ιούνιο του 2019.
Μάλιστα, μια τιμή άνω των 30 ευρώ ανά τόνο θεωρείται απαραίτητη για την οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες.
Ο αρμόδιος για την πολιτική στο Carbon Market Watch, Gilles Dufrasne, δήλωσε ότι: «Μετά από μια δεκαετία που δεν είχε δοθεί η αρμόζουσα προσοχή στην πολιτική της απανθρακοποίησης, η δουλειά των υπευθύνων για την χάραξη πολιτικής της ΕΕ έχει ακόμη πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί».

Μετατόπιση των εκπομπών ρύπων

Επίσης, στη μελέτη αναφέρεται πως: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν προληπτικά για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ρύπων, την στιγμή που θα αρχίσουν να αποσύρονται  όλο και περισσότεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να παίξει καταλυτικό ρόλο, τροποποιώντας το Market Stability Reserve (Ταμείο Σταθεροποίησης Αγοράς Δικαιωμάτων, MSR) αποσύροντας αυτόματα τα δικαιώματα εκπομπών που διατηρούνται αδιάθετα για παραπάνω από πέντε χρόνια».
Σε διαφορετική περίπτωση, η αγορά θα πλημμυρίσει με πλεόνασμα, επιτρέποντας στους ρυπογόνους τομείς, όπως η βαριά βιομηχανία και η ναυτιλία να αυξάνουν τις εκπομπές τους χωρίς να αυξάνεται ανάλογα η επιβάρυνσή τους.
Η τιμολόγηση της ρύπανσης είναι το εργαλείο εξάλειψης του άνθρακα, που αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την ΕΕ.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, τότε το μόνο που θα γίνει είναι να μετατοπιστούν οι εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις αερομεταφορές και τη βιομηχανία. Για αυτό και είναι απαραίτητο να αποσύρονται από την αγορά τα νέα πλεονάσματα δικαιωμάτων που θα δημιουργηθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης