Περιβάλλον

Putin: Άνευ προηγουμένου για τη Ρωσία η διαρροή καυσίμων στην Αρκτική – Ζημιά 1,4 δισ. δολαρίων βλέπει Greenpeace

tags :
Putin: Άνευ προηγουμένου για τη Ρωσία η διαρροή καυσίμων στην Αρκτική –  Ζημιά 1,4 δισ. δολαρίων βλέπει Greenpeace

"Η Ρωσία δεν έχε ακόμη εμπειρία να καθαρίσει τόσο μεγάλη ρύπανση ", δήλωσε ο Putin

Ο Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Παρασκευή ότι η κλίμακα της επιχείρησης καθαρισμού μετά από μια τεράστια διαρροή καυσίμων στην Αρκτική ήταν άνευ προηγουμένου για τη Ρωσία, με την Greenpeace να εκτιμά την περιβαλλοντική ζημία στα ύδατα της περιοχής σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια τεράστια δεξαμενή καυσίμων έχασε την πίεση στις 29 Μαΐου και απελευθέρωσε 21.000 τόνους ντίζελ σε ποτάμια και υπέδαφος κοντά στην πόλη Norilsk, ένα γεγονός που η Greenpeace συνέκρινε με την καταστροφική διαρροή πετρελαίου  του Exxon Valdez του 1989 από την Αλάσκα.

"Η Ρωσία δεν έχε ακόμη εμπειρία να καθαρίσει τόσο μεγάλη ρύπανση από υδάτινα σώματα όσο καταλαβαίνω", δήλωσε ο Putin σε αξιωματούχους στην κρατική τηλεόραση.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να επιστρέψει πλήρως η βιοποικιλότητα στα ύδατα όπου συνέβη το ατύχημα, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία αλιείας στη συνάντηση.
Ο κρατικός περιβαλλοντικός παρατηρητής σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εκτίμησή του για τις ζημίες έως την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του στον Putin.
Ο Vladimir Chuprov, ακτιβιστής της Greenpeace, δήλωσε ότι η ζημιά στο νερό ανήλθε σε 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,44 δισεκατομμύρια δολάρια), αριθμός που είναι υψηλότερος από ό, τι ανέφερε η  επίσημη απάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η πόλη του Norilsk φιλοξενεί τον γίγαντα εξόρυξης Norilsk Nickel. Η εταιρεία και οι ειδικοί έκτακτης ανάγκης συλλέγουν μολυσμένο έδαφος και καύσιμα από τοπικούς ποταμούς σε δοχεία.
Η Nornickel έχει ήδη ξοδέψει 5 δισεκατομμύρια ρούβλια για τον καθαρισμό, δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της, Vladimir Potanin. Ο γίγαντας εξόρυξης σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει 13,5 δισεκατομμύρια ρούβλια για ελέγχους ασφαλείας για τις υπόλοιπες δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων το 2020-2021.

Περισσότερο από το 90% των καυσίμων από τα ποτάμια και περίπου το 70% του μολυσμένου εδάφους έχουν ήδη συλλεχθεί, δήλωσε ο Nornickel νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Putin διέταξε προηγουμένως αξιωματούχους να ελέγξουν όλες τις παρόμοιες αποθήκες καυσίμων στη Ρωσία και σκοπεύουν να ολοκληρώσουν αυτήν τη διαδικασία έως τις 24 Ιουλίου.  


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης