Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί κερδίζει έδαφος το SPV της ΔΕΗ με στόχο την επιστροφή γης στο Δημόσιο

Γιατί κερδίζει έδαφος το SPV της ΔΕΗ με στόχο την επιστροφή γης στο Δημόσιο
Δύο παράλληλες μορφές αποτιμήσεων για τις εκτάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

Στις διαδικασίες αποτίμησης των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ για την ανάπτυξη των λιγνιτικών της δραστηριοτήτων που θα επιστραφούν στο δημόσιο, για να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους στο πλαίσιο του master plan για την απολιγνιτοποίηση , προχωρούν παράλληλα ΔΕΗ και Συντονιστική Επιτροπή Απολιγνιτοποίησης.
Η ΔΕΗ έχει σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη διαδιακασία επιλογής εξειδικευμένου διεθνούς συμβούλου για να αναθέσει την αποτίμηση ενώ η Συντονιστική Επιτροπή προχωράει στη δική της αποτίμηση με τη συνδρομή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Παράλληλα με την αποτίμηση των εκτάσεων που θα επιστραφούν στο δημόσιο, οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν και το κόστος αποκατάστασης των εδαφών που βάσει ΑΕΠΟ, που αναλογεί στη ΔΕΗ, έτσι ώστε μέσω της προγραμματικής σύμβασης η ΔΕΗ να απαλλαγεί από το κόστος αυτής της επιβάρυνσης και έναντι αυτής να αποδώσει την κυριότητα των εκτάσεων στο δημόσιο, σε συνάρτηση πάντα και με την αποτίμηση της αξίας τους.


Το επικρατέστερο σενάριο


Για την υλοποίηση του σχεδίου επιστροφής των εκτάσεων εξετάζονται δύο σενάρια.
Το πρώτο που θεωρείται και το επικρατέστερο, προβλέπει την μεταφορά του συνόλου των εκτάσεων στις δύο περιοχές -με εξαίρεση αυτών που η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει για την ανάπτυξη του δικού της μπίζνες πλαν - σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), που θα συστήσει η ίδια.
Στην συνέχεια θα υπάρξει η εξαγορά των μετοχών από το δημόσιο για να αποκτήσει το δεύτερο τον έλεγχο των εκτάσεων.
Το σενάριο αυτό, εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση καθώς θα στηριχτεί σε απόσχιση κλάδου που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης 3 και 4 από τη ΔΕΗ.
Έτσι απομακρύνει παράλληλα πιθανές αντιδράσεις από μετόχους της εισηγμένης ΔΕΗ για τυχόν ζημία.
Προς αποφυγή αυτών των αντιδράσεων εξάλλου, δεν προκρίνεται επί του παρόντος τουλάχιστον το δεύτερο σενάριο, αν και λιγότερο πολύπλοκο, που προβλέπει τη σύσταση SPV από το ελληνικό δημόσιο και την απευθείας μεταφορά των εκτάσεων από τη ΔΕΗ σε αυτό.
Το τελικό σενάριο που θα επιλεγεί θα συμπεριληφθεί στην προγραμματική σύμβαση, που όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε προσφάτως, θα υπογράψουν μεταξύ τους ΔΕΗ και δημόσιο.
Τα εδάφη που θα περάσουν στο δημόσιο θα διατεθούν στη συνέχεια μέσω δημοπρασιών για την ανάπτυξη των νέων επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν στο πλαίσιο της μετάβασης των λιγντικών περιοχών σε ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

www.worldenergynews.gr
Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>