Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΗΠΑ: Εντολή Biden για αξιολόγηση και μείωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής

ΗΠΑ: Εντολή Biden για αξιολόγηση και μείωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής
Ο Biden εξέδωσε εκτελεστική εντολή που ζητεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το κλίμα εντός 120 ημερών

Ο Πρόεδρος Joe Biden ανέθεσε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν και να μετριάσουν τους αυξανόμενους και σοβαρούς κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή σε άτομα, επιχειρήσεις, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Biden εξέδωσε εκτελεστική εντολή που απαιτεί την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής της κυβέρνησης για το κλίμα εντός 120 ημερών, καθώς και μια ετήσια αξιολόγηση των δημοσιονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα ως μέρος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
Στόχος του είναι να αξιοποιήσει την αγοραστική δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία δαπάνησε περισσότερα από 680 δισεκατομμύρια δολάρια για αγαθά και υπηρεσίες πέρυσι, παρακάμπτοντας τις απαιτήσεις των μεγάλων προμηθευτών να αποκαλύψουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, ανέφεραν αξιωματούχοι.
"Αυτό δεν μπορεί να είναι προαιρετικό. Τα διακυβεύματα είναι απλά πολύ υψηλά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί παραδείγματος", δήλωσε η δημοσιογράφος της Gina McCarthy, σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να μπορούν να γνωρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους που δημιουργούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η άνοδος της στάθμης των θαλασσων στα σπίτια στα οποία έχουν επενδύσει ή στις μικρές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν δημιουργήσει», είπε. "Η συνταξιοδότησή τους δεν πρέπει να χαθεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ή από ανεύθυνους επενδυτές."

Αλλαγή πλεύσης

Ο Brian Deese, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η διαταγή σηματοδότησε μια αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ για τους κλιματικούς κινδύνους από εκείνη της πρώην κυβέρνησης Trump, η οποία έβγαλε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 και ενήργησε για τον περιορισμό των βιώσιμων επενδύσεων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ.
Η νέα εκτελεστική εντολή, η οποία αρχικά αναμενόταν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Biden με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Δημοκρατικού Προέδρου να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ στο μισό έως το 2030 και να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Ο Deese είπε ότι η παραγγελία θα προωθήσει τη σαφή, συνεπή, συγκρίσιμη και ακριβή αποκάλυψη των συχνά κρυμμένων χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, θα βοηθήσει στην άμβλυνσή τους και θα αντιμετωπίσει τις διαφορετικές επιπτώσεις στις κοινότητες χρωμάτων.

Οι ακτιβιστές του κλίματος δήλωσαν ότι η εντολή έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε αμερικανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα ορυκτών καυσίμων.
Η Shalanda Young, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, δήλωσε ότι οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα είχαν κοστίσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζημίες άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τα τελευταία 15 χρόνια, και οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστος κάθε χρόνο χωρίς περαιτέρω δράση .

Αξιολόγηση κινδύνων

Η εντολή ανοίγει το δρόμο για τον υπουργό Εργασίας να αναθεωρήσει, να αναστείλει ή να ακυρώσει τους κανόνες της εποχής του Trump που απαιτούν από τους διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων να θέσουν τα οικονομικά συμφέροντα των συνταξιούχων πάνω από την αλλαγή του κλίματος και άλλα ζητήματα κατά την κατανομή των επενδύσεων.
Η εντολή ενθαρρύνει επίσης το ανεξάρτητο Συμβούλιο Παρακολούθησης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Janet Yellen, να αξιολογήσει τους κλιματικούς κινδύνους για τη σταθερότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκδώσει έκθεση εντός 180 ημερών.
Η Yellen είπε στους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα ήταν κορυφαία προτεραιότητα.
"Οι συντάξεις μας, οι αποταμιεύσεις μας, τα μελλοντικά μας προς το ζην εξαρτώνται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να οικοδομήσουμε μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία", είπε. "Όλοι πρέπει να έχουμε τα καλύτερα εργαλεία και τα καλύτερα δεδομένα για να πάρουμε καλά ενημερωμένες αποφάσεις. Αυτή η εκτελεστική εντολή μας βάζει στο δρόμο για να φτάσουμε εκεί."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης