Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H νέα σύνθεση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ - Τι αναμένεται στην Έκτακτη Γ.Σ.

H νέα σύνθεση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ - Τι αναμένεται στην Έκτακτη Γ.Σ.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου - Δύο τα εκτελεστικά μέλη στο Δ.Σ.
Σχετικά Άρθρα
Στις 28 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ αφού ολοκληρώθηκε η συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου σε σώμα με εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων. Αριθμεί 13 μέλη.
Η Αναστασία Μακαριγάκη μεχρι πρότινος γενική διευθύντρια HR της Τράπεζας Πειραιώς και η Αναστασία Μαρτσέκη, πρώην στέλεχος της Alpha Bank και του treasury της Shell είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μη εκτελεστικό μέλος και ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος μη εκτελεστικό μέλος είναι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Πρόεδρος ο Γιάννης Παπαθανασίου, μη εκτελεστικό μέλος, διευθύνων σύμβουλος ο Ανδρέας Σιάμισιης, εκτελεστικό μέλος ο Γιώργος Αλεξόπουλος.
Μη εκτελεστικά μέλη είναι επίσης οι κ.κ. Θεόδωρος Αχχιλέας Βάρδας, ο Ιορδάνης Aϊβάζης, ο Αλέξανδρος Μεταξάς, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντίνος Ψαράς και από τον τραπεζικό τομέα δύο επίσης μη εκτελεστικά μέλη οι Θόδωρος Πανταλάκης και Σπυρίδων Παντελιάς.
Με την αλλαγή του καταστατικού στην εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση στις 28 Μαϊου εφόσον τα μέλη μειωθούν από τα 13 στα 11 τότε ενδεχομένως να μην υπάρξουν εκπρόσωποι των  εργαζομένων στο Δ.Σ.
Επίσης είναι προφανές ότι στο διοικητικό συμβούλιο τα μόνα εκτελεστικά μέλη είναι οι κύριοι Σιάμισιης και Αλεξόπουλος.
Πάντως στην επαναληπτική γενική συνέλευση πολλά θα οριστικοποιηθούν καθώς ο όμιλος προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις και νέες στρατηγικές.

Οι νέες στρατηγικές

Αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων, με επενδύσεις της τάξεως των 1,5-2 δις ευρώ στην πράσινη ενέργεια, ενώ το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζονται έως το 2025 ανέρχονται σε 3-4 δις ευρώ.
Επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής σχετικά με το ESG (Environmental, Social, Corporate Governance). Θα υιοθετηθεί η επενδυτική φιλοσοφία ESG, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση και γενικότερα τη βιωσιμότητα.
Μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% έως το 2030 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές το 2050.

Στο διυλιστήριο της Ελευσίνας προωθείται η υλοποίηση έργου ¨μπλε¨ υδρογόνου με μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και ένα πιλοτικό έργο παραγωγής ¨πράσινου¨ υδρογόνου με ηλεκτρόλυση από ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκό πάρκο που θα αναπτυχθεί εντός των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου. Παράλληλα θα αναπτυχθεί και μονάδα συμπαραγωγής που θα καταστήσει το διυλιστήριο ενεργειακά αυτόνομο.
Στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης τα ΕΛΠΕ προχωρούν σε επένδυση μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου diesel, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024 και θα επιτρέψει την ένταξη βιοκαυσίμων και θα μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ καλείται με ιθύνοντα νου τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη να υλοποιήσει ένα πολύ σύνθετο επενδυτικό πλάνο που θα μετασχηματίσει την εταιρία. Ο Γιώγος Αλεξόπουλος είναι επίσης πλέον έμπειρο στέλεχος και έχει πρωτοστατήσει στις νέες δραστηριότητες.
Για τον λόγο αυτό η Γενική Συνέλευση στις 28 Μαϊου έχει πολύ μεγάλη σημασία, ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να πιστοποιήσουν την οριστικοποίηση της νέας δομής.
Πάντως από την στιγμή που δημοσιοποιήθησαν οι νέες στρατηγικές η κεφαλαιοποίηση του ομίλου βελτιώθηκε αισθητά ανερχόμενη στα 1,9 δισ.
Ελιναι προφανές ότι ο κύβος ερρίφθη, όμως η επέκταση στις ΑΠΕ θα πρέπει να γίνει αποτελεσματικά και ταχύτατα, την ώρα που όλοι οι μεγάλοι όμιλοι επιχειρούν την αυτή στρατηγική.
Η υπόθεση του υδρογόνου είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο με την συμμετοχή και στο White Dragon, όπου οι τεχνολογίες τώρα γεννώνται.
Όλα αυτά είναι απαιτούμενα για την αξιοποίηση των νέων ενεργειακών τομέων, όμως η πορεία του πετρελαίου αλλά και η βελτίωση των margins των διυλιστηρίων αναμένεται επίσης να βελτιώσουν αισθητά την εικόνα σε σχέση με το 2020 που αφορά την περίοδο του COVID.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης