Ενέργεια

Μητσοτάκης: Oι λιγνιτικές μονάδες θα χρησιμοποιηθούν - V.der Lyene: Αυξημένες 75% οι αμερικανικές εισαγωγές LNG

Μητσοτάκης: Oι λιγνιτικές μονάδες θα χρησιμοποιηθούν - V.der Lyene: Αυξημένες 75% οι αμερικανικές εισαγωγές LNG
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να γίνει συζήτηση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για αλλαγές, αποσύνδεση των τιμών του αερίου και της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας»
Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενέργεια, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ευρωπαϊκή απάντηση, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις είτε αφορούν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είτε τα καύσιμα είτε με το πρόγραμμα ηλεκτρικών συσκευών.

Ο πρβθυποργός αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που υπάρχει για ακραία σενάρια ,που θα έχουν να κάνουν με τις περικοπές τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Ρωσία και σημείωσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν αν χρειασθεί.
Όπως έχει αναφέρει το WEN το ενεργειακό επιτελείο έχει ήδη προετοιμαστεί τόσο στον τομέα της εναλλακτικής τροφοδότησης από τα φορτία LNG, όσο και στον τομέα της αποθήκευσης.
Εκ των πραγμάτων είναι εξαιρετικά αμφίβολλο με τις τρέχουσες προϋποθέσεις να επιτευχθούν έυκολα οι στόχοι για την αποθήκευση στο 80% τον Σεπτέμβριο και αυτό φαίνεται και από την αγορά των TTF που έχουν ξεπεράσει τα 130 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Von der Lyene ανέφερε ότι οι εισαγωγές αμερικανικού LNG αυξήθησαν 75% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ο Sholtz εμφανίστηκε θετικός όσον αφορά την ωρίμανση για λήψη συνολικών μέτρων. Ο Ντράγκι ανέφερε ότι από το φθινόπωρο θα επαναφέρει την ιδέα για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.


«Σήμερα συζητήσαμε για την οικονομία που εκφράστηκε η ανησυχία για την έξαρση του πληθωρισμού που τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας και του φυσικού αερίου. Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες να γίνει συζήτηση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για αλλαγές, αποσύνδεση των τιμών του αερίου και της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε ο κύριος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και για το αν υπάρχει πιθανότητα για συνάντηση με τον Ταγίν Ερντογάν ο πρωθυπουργός τόνισε «δεν διέκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας. -Δεν θα παίξω το παιχνίδι της έντασης».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης