Ενέργεια

V.der Leyen:Η ΕΕ προετοιμάζει παρέμβαση έκτακτης ανάγκης στην ενεργειακή αγορά - Στις 9/9 η Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

V.der Leyen:Η ΕΕ προετοιμάζει παρέμβαση έκτακτης ανάγκης  στην ενεργειακή αγορά - Στις 9/9 η Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας
Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στην κυριολεξία εκτιναχθεί - Αρχές του έτους η μεταρρύθμιση
Σχετικά Άρθρα

(upd 21:57) Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von Der Leyen δήλωσε απόψε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.


Νωρίτερα η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δηλώσει ότι η ΕΕ προετοιμάζει  παρέμβαση έκτακτης ανάγκης  στη ενεργειακή αγορά .
H Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει "έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας" της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία", εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

Μιλώντας στο Bloomberg o Pascal Canfin, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου της Επιτροπής Περιβάλλοντος , Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Σίτισης περιέγραψε έναν νέο μηχανισμό με κατά προσέγγιση όριο - πλαφόν τα 150 ευρώ/MWh. Προσδιόρισε δύο επίπεδα παρέμβασης τις τιμές φυσικού αερίου και την αγορά ηλεκτρισμού.

Αντίστοιχα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτζ φέρεται να δήλωσε ότι " γρήγορα θα φτάσουμε σε συμφωνία".
Τα συμβόλαια TTF του Σεπτεμβρίου
παραμένουν σε πτώση σήμερα 29 Αυγούστου στα 283 ευρώ/MWh στo -17%.(upd 16.50)

Παράλληλα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου συγκάλεσε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Γιόζεφ Σικέλα, με αφορμή την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Σικέλα τόνισε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κι επισήμανε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει πριν από λίγους μήνες στη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στην κυριολεξία εκτιναχθεί. Στην Ελλάδα, η ΤΕΑ διαμορφώθηκε στα 671 ευρώ/MWh. Επίσης, στη Γερμανία, οι τιμές αναφοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 ευρώ. Ειδικότερα, η του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 6,6% σήμερα, στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του CEO της Shell, ο οποίος υπογράμμισε ότι: «Θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι όταν μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα. Η άποψη ότι η ενεργειακή κρίση θα αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα και ανώδυνα ή ενδεχομένως να τερματίσει σύντομα, είναι μια φαντασίωση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης