Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 3,3% για τον Nasdaq 2,5% για τον S&P και 2,2% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 3,3% για τον Nasdaq 2,5% για τον S&P και 2,2% για τον energy sector
Καταλύτης η ομιλία Powell - 505 μονάδες έχασε ο Dow
Σχετικά Άρθρα

Υποχώρηση στη Wall Street την Τετάρτη καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε ότι ο πληθωρισμός ήταν ακόμα πολύ υψηλός και ως εκ τούτου η κεντρική τράπεζα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 505 μονάδες, ή 1,5% στις 32,148 μονάδες, χάνοντας τη σημαντική ανάκαμψη του Οκτωβρίου.
Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,5% στις 3,759 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 2,25% στις 681,01 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρηε 3,3% στις 10,524 μονάδες.

Η Fed ανακοίνωσε ακόμα μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες το απόγευμα της Τετάρτης και ο Powell δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί.

«Έχουμε ακόμη δρόμους μπροστά μας και τα εισερχόμενα στοιχεία από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο προηγουμένως», είπε.
«Έχουμε δρόμους μπροστά μας», είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Οι μετοχές αρχικά έκαναν ράλι μετά την αύξηση των επιτοκίων όταν η συνοδευτική δήλωση της Fed υπαινίχθηκε μια πιθανή αλλαγή πολιτικής στο μέλλον. «Για τον προσδιορισμό του ρυθμού μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αλλά οι ελπίδες των traders διαψεύστηκαν από την ομιλία του Πάουελ για τον πληθωρισμό.

«Ο τόνος των σχολίων του προέδρου της Fed Jay Powell ήταν αρκετά επιθετικός, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και το επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», δήλωσε ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global. «Δεν υπήρξαν υπαινιγμοί που να δείχνουν ότι η Fed μπορεί να είναι έτοιμη να σταματήσει».

Η απόφαση της Fed για το επιτόκιο ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση ισχυρών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας, με καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες για τον Οκτώβριο να φωτογραφίζουν μια ανθεκτική αγορά εργασίας.

Τον Οκτώβριο ο Dow εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 14% για τον καλύτερο μήνα του από το 1976. Ο S&P και ο Nasdaq κέρδισαν περίπου 8% και 3,9%, αντίστοιχα, για να κλείσουν ένα σερί δύο μηνών. Με τις απώλειες της Τετάρτης, ο δείκτης των 30 μετοχών υποχωρεί περισσότερο από 11% για το έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης