Η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να στοχεύει σε καθαρότερους υδάτινους πόρους με ένα σχέδιο δράσης που έχει σχεδιαστεί για την προστασία και τη δημιουργία όμορφων ποταμών και λιμνών. Το σχέδιο, το οποίο εκτείνεται έως το 2035, επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας «Όμορφη Κίνα».
Η βελτίωση των υδάτινων οικοσυστημάτων
Το σχέδιο θα ηγηθεί του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος. Βασικά ορόσημα περιλαμβάνουν την επίδειξη «αξιοσημείωτης προόδου στη δημιουργία όμορφων ποταμών και λιμνών έως το 2030» με όλους τους στόχους του έργου να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2035.
Ο Liu Jing, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος οικολογίας και περιβάλλοντος του νερού στο υπουργείο, δήλωσε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι για να θεωρηθούν ποτάμια και λίμνες «όμορφα», πρέπει να πληρούν διάφορα κριτήρια. Ο Liu εξήγησε:
«Οι υδάτινοι πόροι θα πρέπει να έχουν μια σταθερή πηγή αναπλήρωσης, καλή ροή νερού και επαρκή οικολογική χρήση νερού, επιτυγχάνοντας έτσι σταθερά τον στόχο των «ποταμών με τρεχούμενο νερό».
Η οικολογία του νερού
«Οικολογία του νερού: Οι οικολογικές λειτουργίες των υδάτινων σωμάτων και των ζωνών ανάσχεσής τους θα πρέπει να διατηρηθούν ή να αποκατασταθούν, η βιοποικιλότητα να προστατευθεί αποτελεσματικά και να διασφαλιστεί η επιστροφή αντιπροσωπευτικών ιθαγενών ειδών, επιτυγχάνοντας έτσι μια σταθερή κατάσταση «ποταμών με ψάρια και υδρόβια φυτά».
«Υδάτινο περιβάλλον: Η απόρριψη ρύπων εντός της λεκάνης θα πρέπει να ελέγχεται αποτελεσματικά, η ποιότητα του νερού να βελτιώνεται σημαντικά ή να είναι σταθερά άριστη, οι δημόσιες ανάγκες για παραθαλάσσια τοπία και χώρους αναψυχής να ικανοποιούνται σωστά και οι οικολογικές ανησυχίες που εγείρει το κοινό να αντιμετωπίζονται σωστά, επιτυγχάνοντας τελικά «αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και νερού».»
Μια επιστημονική προσέγγιση στην ποιότητα του νερού
Σύμφωνα με το Υπουργείο, το σχέδιο στοχεύει στην προώθηση του στοχευμένου, επιστημονικά βασισμένου και νόμιμου ελέγχου της ρύπανσης, στον συντονισμό της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, των υδάτινων περιβαλλόντων και της οικολογίας του νερού και στην οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος οικολογικής διακυβέρνησης σε περιοχές ανάντη και κατάντη σε βασικές λεκάνες απορροής ποταμών για τη βελτίωση της υγείας των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η πρόοδος θα κριθεί με βάση 19 μέτρα που επικεντρώνονται στην εδραίωση και την εμβάθυνση της διαχείρισης του υδάτινου περιβάλλοντος, στην εγγύηση της βασικής οικολογικής χρήσης νερού και στην ολοκληρωμένη προώθηση των προσπαθειών προστασίας και κατασκευής.
Οι πηγές νερού της Κίνας
Στην Κίνα υπάρχουν πολλές χιλιάδες ποτάμια. Ορισμένες πηγές αναφέρουν έως και 45.000, εκ των οποίων περισσότερα από 1.500 αποστραγγίζονται σε περιοχές γης άνω των 1.000 m2. Αυτά συχνά ταξινομούνται σε εξωτερικά και εσωτερικά συστήματα. Τα στατιστικά στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι η λεκάνη απορροής των εξωτερικών ποταμών, που εκβάλλουν στον ωκεανό, από μόνη της αντιπροσωπεύει το 64% της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας.
Υπάρχουν 2.800 φυσικές λίμνες με επιφάνεια άνω του 1 km2 και περισσότερες από 130 λίμνες που καλύπτουν περισσότερα από 100 km2. Υπάρχει ένα μείγμα λιμνών αλμυρού και γλυκού νερού.
Το τρέχον σχέδιο περιλαμβάνει 2.573 υδάτινα σώματα στον κατάλογο που απαιτούν προστασία και αποκατάσταση. Ο κατάλογος καλύπτει τους κύριους κορμούς ποταμών, τους βασικούς παραποτάμους και τις σημαντικές λίμνες και δεξαμενές με κρίσιμες οικολογικές λειτουργίες, εύθραυστα περιβάλλοντα ή σημαντικό δημόσιο συμφέρον.
Το πιλοτικό έργο του ποταμού Γιανγκτσέ
Το σχέδιο έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε τμήματα τόσο του κορμού του ποταμού Γιανγκτσέ όσο και του κορμού του Κίτρινου Ποταμού. Μεταξύ τους, αυτά τα ποτάμια διατρέχουν μήκος άνω των 11.000 χλμ. Τα πιλοτικά προγράμματα διήρκεσαν τρία χρόνια για να κατανοηθεί καλύτερα η οικολογία των ποταμών και να αξιολογηθεί ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο, έως το 2027, ο δείκτης της βιολογικής ακεραιότητας του υδάτινου περιβάλλοντος στη λεκάνη απορροής του ποταμού Γιανγκτσέ αναμένεται να βελτιωθεί και η μείωση της υδρόβιας βιοποικιλότητας στη λεκάνη απορροής του Κίτρινου Ποταμού θα περιοριστεί αρχικά.
Ως αποτέλεσμα των πιλοτικών έργων, θα δημιουργηθούν μηχανισμοί αντιστάθμισης οικολογικής προστασίας σε μεγάλες λεκάνες απορροής ποταμών, όπως ο Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος Ποταμός.
Μέρος μιας ευρύτερης εστίασης στην ποιότητα του νερού
Το σχέδιο είναι το τελευταίο σε μια σειρά οδηγιών που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας του νερού σε όλη τη χώρα. Ο Liu Jing δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: «Είναι ένα ορόσημο, μετά το Σχέδιο Δράσης του 2015 για την Πρόληψη και τον Έλεγχο της Ρύπανσης των Υδάτων».
Το σχέδιο προσδιόρισε 10 μέτρα για τον έλεγχο της ρύπανσης των υδάτων: Έλεγχος των απορρίψεων ρύπανσης και των εκπομπών από βιομηχανικές, δημοτικές, γεωργικές και αγροτικές πηγές· κυκλική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης βιομηχανικών λυμάτων, ανακυκλωμένου νερού και θαλασσινού νερού· διατήρηση των υδάτινων πόρων και έλεγχος της κατανάλωσης· ενίσχυση της υποστήριξης για την Έρευνα και Ανάπτυξη· μεταρρύθμιση των τιμών του νερού· αυστηροποίηση της εποπτείας της περιβαλλοντικής επιβολής· ουσιαστική ενίσχυση του υδατικού περιβάλλοντος.






