Ενέργεια & Αγορές

LSEG: Η επίσπευση της απαγόρευσης του ρωσικού LNG θα έχει μόνο «βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο» στις τιμές

LSEG: Η επίσπευση της απαγόρευσης του ρωσικού LNG θα έχει μόνο «βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο» στις τιμές
Ο αναλυτής της LSEG, Yuriy Onyshkiv, σημείωσε ότι η απαγόρευση θα έχει μόνο «βραχυπρόθεσμη ανοδική επίδραση στις τιμές, χωρίς να απειλεί την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ευρώπη»
Η επιτάχυνση της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη κατά ένα έτος – με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2027 αντί για το 2028 – δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ η επίδραση στις τιμές φυσικού αερίου θα είναι περιορισμένη και προσωρινή, εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν στη Montel.

Η πρόταση της Κομισιόν να επισπεύσει την απαγόρευση προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, ως απάντηση στην κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. 

Ο αναλυτής της LSEG, Yuriy Onyshkiv, σημείωσε ότι η απαγόρευση θα έχει μόνο «βραχυπρόθεσμη ανοδική επίδραση στις τιμές, χωρίς να απειλεί την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ευρώπη». 

Όπως εξηγεί, η παγκόσμια αύξηση στην παραγωγή LNG, που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο έτος, επαρκεί για να καλύψει οποιοδήποτε κενό από τη ρωσική αποχώρηση.

Η επίσπευση της απαγόρευσης θα επιταχύνει την «αναδιαμόρφωση των ροών» στην παγκόσμια αγορά, με τα ρωσικά φορτία να αντικαθίστανται νωρίτερα από προμήθειες κυρίως από τη Βόρεια Αμερική. 

Οι άλλοι αναλυτές

Ο Mike Fulwood, του Oxford Institute for Energy Studies, εκτίμησε ότι η επίδραση στις τιμές θα είναι οριακή: «Μιλάμε για σεντς και όχι για δολάρια – πρόκειται περισσότερο για ‘θόρυβο’ παρά για ουσιώδη αλλαγή».

Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμές στο ολλανδικό hub TTF, τα συμβόλαια για το 2026 και 2027 διαπραγματεύονται στα 33,27 και 31,85 ευρώ/MWh αντίστοιχα – μόλις λίγο πάνω ή κάτω από την τιμή του front-month (32,69 ευρώ/MWh), κάτι που ενισχύει την εικόνα περιορισμένης αντίδρασης της αγοράς.

Ωστόσο, η Katja Yafimava, επίσης από το Oxford Institute, προειδοποιεί ότι το χρονοδιάγραμμα του 2027 ενδέχεται να συμπέσει με μια φάση όπου η νέα παγκόσμια δυναμικότητα LNG θα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια. 

Αν η απαγόρευση εφαρμοζόταν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί το 2028, η επίδραση θα ήταν «πολύ πιο ήπια», εκτιμά.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία της ΕΕ ως «πολιτική κίνηση», ανταποκρινόμενη στις πιέσεις των ΗΠΑ για τερματισμό όλων των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων. 

Παράλληλα, υπάρχουν ερωτήματα για το κατά πόσο η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε νέα κύματα κυρώσεων, δεδομένου ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα κατά του ρωσικού έργου Arctic LNG 2 δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει εξαγωγές προς την Κίνα.

Το Arctic LNG 2 αναμένεται να προσθέσει στην παγκόσμια αγορά περίπου 11 εκατ. τόνους LNG ετησίως (14,7 bcm), που αντιστοιχούν στο 2,3% της συνολικής προσφοράς το 2026, σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση της Montel.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους, το ρωσικό LNG καλύπτει το 13% των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας), έναντι 18% την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης