AD
Ενέργεια & Αγορές

Μανουσάκης: Σαφώς ευνοϊκότερο το κλίμα για την συνέχιση του GSI - Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει στον τομέα της αποθήκευσης

Μανουσάκης: Σαφώς ευνοϊκότερο το κλίμα για την συνέχιση του GSI - Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει στον τομέα της αποθήκευσης
Όπως ανέφερε, όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τόσο μεγαλώνουν και οι προκλήσεις για την ευστάθεια του συστήματος, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το blackout στην Ιβηρική Χερσόνησο 
Την έντονη ανησυχία του για τη διεθνή ενεργειακή συγκυρία, αλλά και την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε αποθήκευση και ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, μιλώντας στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Πόσο ανθεκτική είναι η ελληνική οικονομία; - Ο απολογισμός της επταετίας 2019-2026 και οι νέες προκλήσεις».
 
Όπως τόνισε, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδο, παρακολουθώντας με «κομμένη την ανάσα» τις γεωπολιτικές εξελίξεις και ειδικά το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης ή συνέχισης των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου, κάτι που θα καθορίσει και την πορεία του ενεργειακού κόστους.
 
«Αν συνεχιστεί η κρίση, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θα πλήξει πρώτα απ’ όλα την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κρίση αφορά κυρίως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και όχι την οικονομία του εξηλεκτρισμού.
 
Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι τα ορυκτά καύσιμα υπήρξαν καθοριστικά για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι πλέον έχει καταστεί σαφές πως το υφιστάμενο μοντέλο φτάνει στα όριά του, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης.
 
Αναφερόμενος στη διεθνή ενεργειακή μετάβαση, επεσήμανε ότι η Κίνα πρωτοστατεί τόσο στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος όσο και στην ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών, την ώρα που ο τομέας των ορυκτών καυσίμων βρίσκεται υπό πίεση όχι μόνο λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων αλλά και εξαιτίας της ίδιας της εξάρτησης των οικονομιών από αυτά, η οποία -όπως είπε- αναπαράγει γεωπολιτικές κρίσεις.
 
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημείωσε ότι η σημαντική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει λειτουργήσει θετικά για το ενεργειακό σύστημα και έχει ήδη αποτελέσει «ανάχωμα» απέναντι στις πιέσεις που προκαλεί η κρίση στον Κόλπο.
 
«Αυτό που μένει τώρα είναι να τρέξουμε την αποθήκευση», υπογράμμισε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κρίσιμο ρόλο των μπαταριών για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
 
Όπως ανέφερε, όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τόσο μεγαλώνουν και οι προκλήσεις για την ευστάθεια του συστήματος, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το blackout στην Ιβηρική Χερσόνησο.
 
«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τη συνολική σταθερότητα του συστήματος», τόνισε, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχουν πλέον ενεργοποιηθεί τα αναγκαία αντανακλαστικά και έχουν επαναδραστηριοποιηθεί οι σχετικές ομάδες εργασίας στο υπουργείο.
 
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στον τομέα της αποθήκευσης, σημειώνοντας ότι «η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία μάς έχουν ήδη ξεπεράσει».

Για την ΑΜΚ
 
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι εντός Ιουνίου ο Διαχειριστής αναμένεται να εξασφαλίσει το 1 δισ. ευρώ που απαιτείται για την υλοποίηση του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 7,7 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ.
 
Όπως σημείωσε, η απόφαση του Ταμείου Ανάκαμψης να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ΑΔΜΗΕ και συνδέεται άμεσα με το θετικό ιστορικό αξιοπιστίας και εκτέλεσης έργων του Διαχειριστή.

Θετικό το momentum για τον GSI
 
Αναφερόμενος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο κ. Μανουσάκης υποστήριξε ότι το κλίμα είναι πλέον σαφώς πιο ευνοϊκό για την πρόοδο του έργου.
 
Όπως είπε, την πιο ξεκάθαρη απάντηση έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι εφόσον επιλυθούν οι όποιες τεχνικοοικονομικές εκκρεμότητες, το έργο θα προχωρήσει κανονικά.
 
«Είναι πολύ σημαντικό ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου μάς έδωσαν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουμε στην υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου αποτελεί ισχυρή ένδειξη της βιωσιμότητας του έργου, ενώ τόσο οι εμπλεκόμενες χώρες όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζονται πλέον ευθυγραμμισμένες υπέρ της συνέχισης της διασύνδεσης.
 
Τέλος, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου θα επιτρέψει την ταχύτατη προώθηση κρίσιμων έργων, όπως η διασύνδεση των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία.
 
Όπως υπογράμμισε, τα έργα αυτά θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που τελικά θα αποτυπωθεί άμεσα στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης