Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον Nasdaq, άνοδος 0,1% για τον S&P και τον 2,1% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον Nasdaq, άνοδος 0,1% για τον S&P και τον 2,1% για τον energy sector
195 μονάδες κέρδισε ο Dow
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να απομακρυνθούν από την κρίση που ξέσπασε στον τραπεζικό τομέα των περιφερειακών τραπεζών νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.


Ο Dow κέρδισε 195 μονάδες, ή 0,61% στις 32.432 μονάδες.
Ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 0,17% στις 3.977 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector κέρδισε 2,1% στις 610,61 μονάδες.
Ο Nasdaq έχασε 0,4% στις 11.768 μονάδες.

Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν ευρεία άνοδο. Το ETF SPDR S&P Regional Banking (KRE) ήταν υψηλότερα κατά 1,6%, αφού σκαρφάλωσε περισσότερο από 3% νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Η First Republic ήταν η μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στο αμοιβαίο κεφάλαιο, σημειώνοντας άνοδο άνω του 11%. H PacWest επίσης κέρδισε 2,7%.

«Το κλίμα της αγοράς βελτιώνεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν μέτρα για να αμβλύνουν τις πρόσφατες προκλήσεις», δήλωσε ο Brian Levitt, στρατηγικός αναλυτής στην Invesco. «Μια επέκταση της διευκόλυνσης ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώνει ουσιαστικά τις προηγούμενες ανησυχίες ότι μια σειρά τραπεζικών ροών θα μπορούσε να είναι στο άμεσο μέλλον».

Oι εκροές καταθέσεων από μικρές τράπεζες σε κολοσσούς του κλάδου όπως η JPMorgan Chase
και Wells Fargo έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης το Bloomberg News ανέφερε ότι οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν ένα πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης για τις τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στην First Republic περισσότερο χρόνο για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Η First Republic έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με πτώση 46,3%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν εάν το σχέδιο μιας ομάδας τραπεζών για κατάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν αρκετό για να ενισχύσει τον ισολογισμό της.

Και First Citizens BancShares συμφώνησε να αγοράσει μεγάλα τμήματα της Silicon Valley Bank, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιουσιακών στοιχείων της SVB με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν «στον έλεγχο για διάθεση από την FDIC», την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων .

Ωστόσο, οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν καθώς η αύξηση των επιτοκίων μείωσε τις ελπίδες για καλύτερες προοπτικές για τις μετοχές ανάπτυξης. Η Alphabet υποχώρησε 2%, ενώ η Meta διολίσθησε 1,2%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης