AD
Διεθνή

Μεγάλο χάσμα μεταξύ της πιθανότητας συνομιλιών και της πραγματικότητας του τερματισμού του πολέμου (BBC)

Μεγάλο χάσμα μεταξύ της πιθανότητας συνομιλιών και της πραγματικότητας του τερματισμού του πολέμου (BBC)
Στη Μέση Ανατολή, η ομίχλη του πολέμου θολώνει και τη διπλωματία. Ο Τραμπ λέει ότι και οι δύο πλευρές συνομιλούν, το Ιράν λέει ότι δεν το κάνουν. Αλλά ένα είδος διαλόγου φαίνεται να λαμβάνει χώρα μεταξύ μεσαζόντων

Μεγάλο χάσμα μεταξύ της πιθανότητας συνομιλιών και της πραγματικότητας του τερματισμού του πολέμου

Μπορεί να υπάρξει διάλογος

Στη Μέση Ανατολή, η ομίχλη του πολέμου θολώνει και τη διπλωματία. Ο Τραμπ λέει ότι και οι δύο πλευρές συνομιλούν, το Ιράν λέει ότι δεν το κάνουν. Αλλά ένα είδος διαλόγου φαίνεται να λαμβάνει χώρα μεταξύ μεσαζόντων, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν και της Τουρκίας.

Υπάρχουν συζητήσεις για μια πιθανή συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στο Ισλαμαμπάντ. Όλα αυτά έχουν ενισχύσει τις αγορές.

«Μικρό καλάθι» για την αισιοδοξία

Αλλά η αισιοδοξία δεν είναι έντονη στο έδαφος. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη σχεδόν απουσιάζει. Οι ΗΠΑ έχουν επιτεθεί δύο φορές στο Ιράν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ακόμη και αν οι ΗΠΑ αναβάλλουν τις επιθέσεις στην ενέργεια του Ιράν για πέντε ημέρες.

Οι δημόσιες δηλώσεις των ΗΠΑ παραμένουν ασταθείς και κατά καιρούς αντιφατικές. Και οι δύο πλευρές βλέπουν τη σύγκρουση διαφορετικά: έναν πόλεμο επιλογής για τις ΗΠΑ, έναν πόλεμο επιβίωσης για το ιρανικό καθεστώς. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι υπάρχει και μια τρίτη εμπόλεμη πλευρά, το Ισραήλ, με τη δική του ατζέντα.

Η οικονομική πίεση

Ναι, ο αυξανόμενος οικονομικός πόνος - και η πίεση από τους συμμάχους του Κόλπου - γίνεται αισθητός στην Ουάσινγκτον, με τον Τραμπ να αναζητά μια διέξοδο από το αδιέξοδο. Αλλά ο πήχης είναι υψηλός για συμφωνία σε οποιεσδήποτε συνομιλίες. Πόσες από τις πυρηνικές και πυραυλικές του δυνατότητες θα παραχωρούσε το Ιράν;

Είναι οι ΗΠΑ έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις, ακόμη και να επιτρέψουν στην Τεχεράνη κάποιο έλεγχο στο Στενό του Ορμούζ; Το χάσμα μεταξύ της πιθανότητας συνομιλιών και μιας ουσιαστικής επίλυσης της σύγκρουσης παραμένει μεγάλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης