AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Η Σεούλ κατηγορεί τον Zelensky: "Θέλεις να φέρεις τον πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο"

Η Σεούλ κατηγορεί τον Zelensky:
ο γραφείο του Λι ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία ήταν εκείνη που ζήτησε να τηρηθεί μυστικότητα σχετικά με τη μεταφορά, εν μέρει για την προστασία των οικογενειών των Βορειοκορεατών, αλλά και επειδή το Κίεβο ήθελε να αποφύγει την κριτική ότι έχασε την ευκαιρία να ανταλλάξει τους στρατιώτες με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ουκρανίας και Νότιας Κορέας ξέσπασε αιφνιδιαστικά. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Τζε-μιούνγκ, απείλησε να λάβει απροσδιόριστες «περαιτέρω ενέργειες» εάν η Ουκρανία δεν απευθύνει δημόσια συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση της μεταφοράς δύο Βορειοκορεατών αιχμαλώτων πολέμου στον Νότο.
Η όργη της Σεούλ

Ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβη στη σχετική αποκάλυψη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την οργή της Σεούλ, η οποία υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή προοριζόταν να παραμείνει μυστική. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, χαρακτήρισε την Πέμπτη την κατάσταση ως «διπλωματική παρεξήγηση», προσθέτοντας ότι το Κίεβο «εργάζεται» για την επίλυσή της. Ο Λι απέρριψε αυτόν τον χαρακτηρισμό μέσω της πλατφόρμας X, δηλώνοντας ότι το ζήτημα αφορά «την αξιοπρέπεια του κορεατικού λαού και του έθνους».

Το γραφείο του Λι ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία ήταν εκείνη που ζήτησε να τηρηθεί μυστικότητα σχετικά με τη μεταφορά, εν μέρει για την προστασία των οικογενειών των Βορειοκορεατών, αλλά και επειδή το Κίεβο ήθελε να αποφύγει την κριτική ότι έχασε την ευκαιρία να ανταλλάξει τους στρατιώτες με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Το γραφείο του Ζελένσκι ανταπάντησε δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες δεν είχαν συνάψει συμφωνία για την τήρηση εμπιστευτικότητας σχετικά με τη μεταφορά, κλιμακώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Οι δύο στρατιώτες, οι οποίοι συγκαταλέγονταν ανάμεσα σε χιλιάδες Βορειοκορεάτες που υποστήριζαν τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, είχαν δηλώσει προηγουμένως σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι επιθυμούσαν να μεταφερθούν στη Νότια Κορέα. Μιλώντας σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμπίχα δήλωσε ότι «ελπίζει πως η κατάσταση αυτή θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον».

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Για εμάς, η Νότια Κορέα είναι μια σημαντική χώρα. Και ελπίζω πραγματικά στη δυναμική, τη συνέχιση και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που όντως επιτυγχάνουμε μαζί τους», δήλωσε.
Οι κατηγορίες στο Κίεβο

Σε απάντηση, ο Λι κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιχειρεί να «φέρει τον πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο».

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για το γεγονός ότι, αντί να αναγνωρίσουν τα πραγματικά περιστατικά της συμφωνίας και να ζητήσουν συγγνώμη, μιλούν για επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Η Σεούλ τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας από την έναρξη της γενικευμένης ρωσικής εισβολής, ωστόσο παραμένει πιστή στην πάγια πολιτική της να μην παρέχει θανατηφόρα όπλα σε καμία χώρα που εμπλέκεται σε ενεργό πολεμική σύρραξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης