AD
Ενέργεια & Αγορές

Κίνα: Αίρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμων καθώς τα διυλιστήρια αυξάνουν τις αποστολές στο εξωτερικό

Κίνα: Αίρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμων καθώς τα διυλιστήρια αυξάνουν τις αποστολές στο εξωτερικό
Η Κίνα έχει άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές διυλισμένων καυσίμων, επιτρέποντας στα κρατικά διυλιστήρια να επαναλάβουν τις αποστολές στο εξωτερικό αυτόν τον μήνα, καθώς και σε ένα ιδιωτικό διυλιστήριο, ανέφερε σήμερα το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές

Για το ιδιωτικό διυλιστήριο, μια εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στη Rongsheng Petrochemical, αυτός θα είναι ο πρώτος μήνας εξαγωγών μετά από μια παύση τεσσάρων μηνών. Τα κρατικά διυλιστήρια είχαν τη δυνατότητα να πωλούν καύσιμα στο εξωτερικό, ακόμη και υπό τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, μετά την άρση των περιορισμών, τα κινεζικά διυλιστήρια σχεδιάζουν να εξάγουν περίπου 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους βενζίνης, ντίζελ και καυσίμου αεροσκαφών αυτόν τον μήνα.

Παραμένει να φανεί αν η άρση των περιορισμών θα επεκταθεί και στον Αύγουστο. Η εκτιμώμενη συνολική ποσότητα εξαγωγών καυσίμων για τον μήνα είναι αντίστοιχη με τις εξαγωγές καυσίμων της Κίνας πριν από έναν χρόνο.

Τον Ιούνιο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Κίνα θα επέτρεπε στα κρατικά διυλιστήρια να εξάγουν 800.000 τόνους διυλισμένων καυσίμων αυτόν τον μήνα. Αυτό συγκρινόταν με έναν εκτιμώμενο συνολικό όγκο εξαγωγών περίπου 600.000 τόνων για τον Ιούνιο.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και την οποία ακολούθησε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση όλων των εξαγωγών καυσίμων εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης εφοδιασμού, με εξαίρεση ορισμένες ποσότητες που κατευθύνονταν σε συγκεκριμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Εκείνη την περίοδο, η Κίνα ζήτησε από τις ενεργειακές εταιρείες να αναστείλουν νέα συμβόλαια εξαγωγών καυσίμων και να προσπαθήσουν να ακυρώσουν ήδη προγραμματισμένες αποστολές καυσίμων στο εξωτερικό, καθώς οι παγκόσμιες αγορές καυσίμων παρουσίαζαν στενότητα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος ουσιαστικά πάγωσε το μεγαλύτερο μέρος της ναυσιπλοΐας μέσω ενός από τα μεγαλύτερα περάσματα παγκοσμίως για πετρέλαιο και καύσιμα.

Τον Απρίλιο, η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις εξαγωγές καθώς τα εγχώρια αποθέματα καυσίμων αυξήθηκαν σημαντικά, περιορίζοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς καυσίμων, χάρη σε μεγάλο βαθμό και στα ιστορικά υψηλά αποθέματα αργού πετρελαίου της Κίνας, τα οποία εκτιμήθηκαν σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια στην αρχή του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης