Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επωφελούνται από την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας, που προκλήθηκε από τη σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν. Οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενίσχυσαν τα έσοδα από τις εμπορικές δραστηριότητες εταιρειών όπως η Shell, η BP και η TotalEnergies
Η Shell ανακοίνωσε την Τρίτη (7/7) ότι αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παραγωγή φυσικού αερίου το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ εκτιμά ότι οι επιδόσεις της στο trading φυσικού αερίου θα είναι σημαντικά ισχυρότερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας μέρος των επιπτώσεων από τις αναταράξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επωφελούνται από την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας, που προκλήθηκε από τη σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν. Οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενίσχυσαν τα έσοδα από τις εμπορικές δραστηριότητες εταιρειών όπως η Shell, η BP και η TotalEnergies.
Στην τριμηνιαία ενημέρωσή της, η Shell ανέφερε ότι η παραγωγή του τομέα ολοκληρωμένου φυσικού αερίου (Integrated Gas) αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 610.000 και 650.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (boed) για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 580.000-640.000 boed. Η παραγωγή του πρώτου τριμήνου είχε διαμορφωθεί στα 909.000 boed.
Παράλληλα, η εταιρεία αύξησε την πρόβλεψή της για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εκτιμώντας ότι οι όγκοι υγροποίησης θα κυμανθούν μεταξύ 7,4 και 7,8 εκατ. τόνων, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 6,8-7,4 εκατ. τόνους. Το πρώτο τρίμηνο είχε παραχθεί ποσότητα 7,9 εκατ. τόνων.
Η Shell εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του trading στον τομέα του φυσικού αερίου θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι επιδόσεις του κλάδου Chemicals & Products, που περιλαμβάνει και σημαντικές δραστηριότητες εμπορίας πετρελαίου, αναμένεται να κινηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο.
Η Citi αναθεώρησε ανοδικά κατά 13% την πρόβλεψή της για τα κέρδη ανά μετοχή της Shell στο δεύτερο τρίμηνο, κάνοντας λόγο για μια «σταδιακά πιο θετική εικόνα», χάρη στη βελτίωση των επιδόσεων στο trading, στα χημικά και στην εμπορία καυσίμων. Η μετοχή της Shell ενισχυόταν κατά 3,2% στις 08:25 GMT, υπεραποδίδοντας έναντι της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η οποία κατέγραφε άνοδο 0,3%.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η μέση τιμή του Brent διαμορφώθηκε κοντά στα 97 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 78 δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και 67 δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF πρώτου μήνα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα περίπου 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), έναντι περίπου 40 ευρώ το πρώτο τρίμηνο και 36 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Shell αναμένει επίσης εισροή κεφαλαίου κίνησης ύψους 1 έως 6 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, έναντι εκροής 11,2 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, αντανακλώντας τις επιπτώσεις της μεταβλητότητας στις τιμές των εμπορευμάτων. Το κεφάλαιο κίνησης υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ κυκλοφορούντος ενεργητικού και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Η εταιρεία εκτίμησε ακόμη ότι τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης διαμορφώθηκαν περίπου στα 20 δολάρια ανά βαρέλι και τα περιθώρια στα χημικά στα περίπου 240 δολάρια ανά τόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πραγματικά περιθώρια ήταν χαμηλότερα λόγω στρεβλώσεων στην αγορά.
Η παραγωγή στις εγκαταστάσεις μετατροπής φυσικού αερίου σε υγρά καύσιμα (GTL) Pearl στο Κατάρ παραμένει μειωμένη, καθώς μία από τις δύο μονάδες τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάρτιο έπειτα από επίθεση στη βιομηχανική περιοχή Ras Laffan. Η Shell έχει αναφέρει ότι οι εργασίες αποκατάστασης ενδέχεται να διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο.
Περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell, ή περίπου 550.000 boed, προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, ενώ περίπου το 10% συνδέεται με το Κατάρ.
www.worldenergynews.gr






