Απόψεις

Bloomberg: Ρεαλισμός ή μπλόφα η απειλή Πούτιν για πυρηνικά - Τα 7 εαν...

Bloomberg: Ρεαλισμός ή μπλόφα η απειλή Πούτιν για πυρηνικά - Τα 7 εαν...

Ανάλυση για τις προθέσεις και τις δυνατότητες της Ρωσίας για διεξαγωγή πολέμου υψηλής τεχνολογίας - Οι ενδεχόμενες αντιδράσεις της Δύσης (Laurence Arnold)

Διεθνείς και ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η απειλή που εκτόξευσε… περί πυρηνικού πολέμου σε όποιο κράτος βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 29/2/2024 απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο και άλλα μέλη της ελίτ της Ρωσίας, παρότι διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιλώντας στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της χώρας.

Η Κομισιόν είχε ήδη φροντίσει από χθες (29/2/2024) να απαντήσει δυναμικά μέσω του εκπρόσωπου εξωτερικών υποθέσεών, Πίτερ Στάνο ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια εξαπάτησης του Πούτιν και αναρωτήθηκε «αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει».

O Laurence Arnold αναλύει στο έγκριτο Πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg τι πραγματικά ισχύει τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, όσο και από την αντίστοιχη του υπόλοιπου κόσμου (κυρίως του δυτικού), απαριθμώντας τι μπορεί να συμβεί και ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν (στα πυρηνικά όπλα) τα αντίπαλα στρατόπεδα (ΝΑΤΟ και Ρωσία).

 

Συνοπτικά:

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ρώσικης στρατιωτικής πολιτικής είναι η ρητή προθυμία να εισαχθούν πυρηνικά όπλα σε έναν κατά τα άλλα συμβατικό πόλεμο.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η χαρακτηριστική στάση της Ρωσίας στα λεγόμενα τακτικά ή μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα.


Ακολουθούν τα 7 εάν…

1. Λόγια και πράξεις του Πούτιν που προκαλούν ανησυχία

Ο Πούτιν ο οποίος επιτέθηκε στρατιωτικά στην Ουκρανία το 2022 (ουσιαστικά από το 2014), απείλησε κάθε χώρα που θα παρέμβει με «συνέπειες που δεν έχετε βιώσει ποτέ στην ιστορία σας».

Αυτό θεωρήθηκε ευρέως ως απειλητικό πυρηνικό χτύπημα.

Τον Ιούνιο του 2023, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει μερικά από τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία (σύμμαχος που αποτέλεσε έδαφος για τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία).

Η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις για να δοκιμάσει τα στρατηγικά της συστήματα παράδοσης όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών εκτοξεύσεων ICBM και πυραύλων κρουζ μικρότερου βεληνεκούς.

Τον Φεβρουάριο του 2024, απαντώντας στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που αρνήθηκε να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε νέα ρωσικά στρατηγικά όπλα που τίθενται σε λειτουργία και είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε επίσης όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους.

Όλα αυτά απειλούν πραγματικά μια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων, και επομένως την καταστροφή του πολιτισμού».
ΠΥΡΗΝΙΚΑ_ΟΠΛΑ.jpg

2. Τι μπορεί να κάνει το «τακτικό» πυρηνικό όπλο

Το «τακτικό» είναι ένας ανακριβής όρος για ένα πυρηνικό όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα «θέατρο» πολέμου.

Αυτό γενικά σημαίνει ότι έχει μια λιγότερο ισχυρή κεφαλή (την εκρηκτική κεφαλή ενός πυραύλου, πυραύλου ή τορπίλης) και παραδίδεται σε μικρότερη εμβέλεια (με νάρκες, πυροβολικό, πυραύλους κρουζ ή βόμβες που ρίχνονται από αεροσκάφη) από τα «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να εκτοξευτούν η μία στην άλλη διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Θυμίζουμε ότι οι συμφωνίες ελέγχου των όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης (και αργότερα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας) που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 επικεντρώθηκαν κυρίως στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, όχι στα τακτικά.

 

3. Το μέγεθος ισχύος του τακτικού πυρηνικού όπλου

Εκεί όπου οι σημερινές πιο ισχυρές στρατηγικές κεφαλές μετρώνται σε πολλές εκατοντάδες κιλοτόνους, τα τακτικά πυρηνικά όπλα μπορούν να έχουν εκρηκτικές αποδόσεις μικρότερες από 1 κιλότονο (πολλά είναι σε δεκάδες κιλοτόνους).

Για κάποια προοπτική, οι ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945 είχαν εκρηκτικές αποδόσεις περίπου 15 κιλοτόνων και 20 κιλοτόνων, αντίστοιχα.

 

4. Η ένταξη πυρηνικού χτυπήματος στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας

Από το 2000, το δημοσίως κοινό στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επέτρεψε τη χρήση πυρηνικών όπλων «σαν απάντηση σε μεγάλης κλίμακας επιθετικότητα που χρησιμοποιεί συμβατικά όπλα σε καταστάσεις κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Ο John Hyten (υπηρέτησε ως ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ), λέει ότι μια πιο ακριβής μετάφραση… της ρώσικης στρατηγικής είναι «να κλιμακωθεί για να κερδίσει».

Ρώσοι διπλωμάτες, σε μια προσπάθεια να αποκρούσουν τους φόβους για το τι μπορεί να συμβεί στην Ουκρανία, έχουν πει ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν κατά των συμβατικών δυνάμεων μόνο εάν η «αυτή η ύπαρξη» της Ρωσίας βρίσκεται «σε κίνδυνο».

 

5. Το οπλοστάσιο της Ρωσίας

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε το 2018 ότι η Ρωσία είχε «σημαντικά πλεονεκτήματα» έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις τακτικές πυρηνικές δυνάμεις και βελτιώνει τις δυνατότητες παράδοσης.

Ερευνητές στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολόγισαν ότι, μπαίνοντας στο 2022, η Ρωσία είχε 4.477 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 1.525 (περίπου το 1/3) θα μπορούσαν να θεωρηθούν τακτικές.

6. Πώς θα ήταν ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα;

Μια κεφαλή μικρής απόδοσης είναι πιθανό εάν πυροδοτηθεί στο σωστό ύψος, να εξαφανίσει τις αντίπαλες δυνάμεις από κάτω χωρίς να αφήσει πίσω της μακροχρόνιες ζημιές από την ακτινοβολία που αφήνει το πεδίο της μάχης.

 

7. Η ενδεχόμενη αντίδραση των μελών του ΝΑΤΟ με τα πυρηνικά που διαθέτουν

ΝΑΤΟ_1.jpg

Επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ (ο Πούτιν ζήτησε να μην της επιτραπεί ποτέ να ενταχθεί) οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν την Ουκρανία.

Αλλά η Δύση θα δεχόταν μεγάλη πίεση να απαντήσει σε μια πυρηνική επίθεση, ίσως ακόμη και με ένα δικό της τακτικό όπλο.

Οι ΗΠΑ πιστεύεται ότι διαθέτουν περίπου 150 πυρηνικές βόμβες βαρύτητας B-61 (αυτές που έπεσαν από αεροσκάφη, με μεταβλητές αποδόσεις που μπορεί να είναι έως και 0,3 κιλοτόνια) εγκατεστημένες σε 5 χώρες του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και Τουρκία).

Δύο άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, είναι γνωστό ότι διαθέτουν δικά τους πυρηνικά όπλα.

Τέλος η Πολωνία εξέφρασε ενδιαφέρον να «μοιράζεται» τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε (από την προσφορά αεροσκαφών συνοδείας ή αναγνώρισης για μια πυρηνική αποστολή έως την πραγματική φιλοξενία των όπλων).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης