Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καθοριστικές οι επόμενες 10 μέρες για την μάχη της χονδρικής - Οι λύσεις στους καθετοποιημένους

Καθοριστικές οι επόμενες 10 μέρες για την μάχη της χονδρικής - Οι λύσεις στους καθετοποιημένους

Τα τρία κρίσιμα σημεία

 

Σχετικά Άρθρα

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά το πρώτο σοκ των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την επιβολή δίμηνης διάρκειας έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή και αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών για την επιδότηση των κυμαινόμενων (πράσινα και κίτρινα) οικιακών τιμολογίων τον Αύγουστο.

Τις δυο τελευταίες ημέρες καταγράφονται τάσεις αποκλιμάκωσης της χονδρικής τιμής, είτε επειδή αυξήθηκε η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο ελληνικό μίγμα, είτε διότι αποσυνδέθηκε η ελληνική από τη βουλγαρική αγορά, λόγω αυξημένης ζήτησης από την πλευρά της Βουλγαρίας που δεν μπορούσαν να «σηκώσουν» οι διασυνδέσεις.
Άλλωστε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της αγοράς υποστήριζαν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μετά τις 22-24 Ιουλίου, ενώ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε χθες ότι τον Αύγουστο φαίνεται ότι θα επέλθει ισορροπία αν κρίνει κανείς από τα προθεσμιακά συμβόλαια που κινούνται στα 100 ευρω/MWh.

Έτσι πλέον τόσο οι παραγωγοί όσο και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας παρακολουθούν την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς από την οποία θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τρία ζητήματα:
Πρώτον το ύψος των τιμολογίων λιανικής που θα ανακοινώσουν την 1η Αυγούστου οι προμηθευτές.
Δεύτερον το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει τα τιμολόγια στο εύρος των 14-16 λεπτών/KWh για τον Αύγουστο και
Τρίτον το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο για να καλυφθούν οι επιδοτήσεις.

Εν αναμονή των τιμών

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε που θα «κλείσει» η μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου καθώς είναι διαφορετικό να μιλάμε για μέση τιμή στα 120 ευρώ/MWh και διαφορετικό για 150 ευρώ/MWh ή 170 ευρώ/MWh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του Ιουλίου διαμορφώνεται μέχρι τώρα στα 138 ευρώ/MWh. Από τη χονδρική τιμή θα εξαρτηθεί το ύψος των επίμαχων πράσινων και κίτρινων, κυμαινόμενων τιμολογίων και κατ΄ επέκταση το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει η κυβέρνηση, αλλά και το ύψος του έκτακτου τέλους που θα επιβάλει.

Σε αυτή την εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη παράγοντας: Η εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρίες προμήθειας διαμορφώνοντας τα τιμολόγια του Αυγούστου, το εάν δηλαδή θα θελήσουν να απορροφήσουν μέρους του κόστους, κάτι το οποίο βεβαίως μπορούν να κάνουν πολύ πιο εύκολα οι καθετοποιημένες εταιρίες του κλάδου δηλαδή η ΔΕΗ και η Metlen.
Μάλιστα η ΔΕΗ η οποία έχει τον μεγαλύτερο όγκο των πράσινων τιμολογίων, τους δυο προηγούμενους μήνες απορρόφησε μεγάλο μέρος των αυξήσεων της χονδρικής. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και από την Metlen η οποία μέσω της Protergia διέθετε εξαιρετικά ανταγωνιστικά κίτρινα τιμολόγια.
Αντιστοίχως βέβαια όλες οι εταιρίες παρέχουν ανταγωνιστικά μπλε σταθερά τιμολόγια μέσω των οποίων ο καταναλωτής μπορεί να προστατευθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Σημάδια αποκλιμάκωσης

Σε επίπεδο χονδρικής οι εξελίξεις όπως προαναφέρθηκε έχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Έτσι για σήμερα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 159,14 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με χθες και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το επόμενο διήμερο λόγω της αργίας θα παραμένει στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σημερινό μίγμα είναι στο 43,26%, του φυσικού αερίου στο 32,57%, του λιγνίτη είναι και πάλι αυξημένη στο 10,6% και των νερών είναι στο 4,89%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 11,32%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη συμμετοχή των λιγνιτών στο μίγμα παραγωγής, τις δυο τελευταίες ημέρες (χθες ήταν σχεδόν 12%) φαίνεται να συνέβαλε στην πτώση της μέσης χονδρικής τιμής η οποία από το επίπεδο των 220 ευρώ/MWh έπεσε στα 150 ευρώ/MWh.

Πάντως η κυβέρνηση επιμένει ότι ο λιγνίτης είναι το ακριβότερο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού με τον κ. Σκυλακάκη να δηλώνει χθες ότι το κόστος του φθάνει στα 200 ευρώ/MWh. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι η ΔΕΗ χάνει για τουλάχιστον 18 ώρες του 24ώρου όταν η οριακή τιμή διαμορφώνεται κάτω από τα 200 ευρώ/MWh και αυτός είναι ο λόγος που κρατούσε τους λιγνίτες πολύ χαμηλά τις προηγούμενες ημέρες. Οι απώλειες αυτές βεβαίως εύκολα αντισταθμίζονται από μια εταιρία που διαθέτει επίσης μονάδες φυσικού αερίου αλλά και υδροηλεκτρικά.

Σε ότι αφορά τους λόγους μείωσης της μέσης χονδρικής ο κ. Σκυλακάκης επιμένει ότι οφείλεται στην αποσύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας λόγω μεγάλης ζήτησης και περιορισμένου όγκου διασύνδεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα η μέση χονδρική τιμή στην αγορά της Βουλγαρίας διαμορφώθηκε στα 192,69 ευρώ/MWh στη Ρουμανία στα 193,15 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία απ΄ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα των προηγούμενων ημερών στα 176,93 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης