Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Βρετανία: Πτώση 15% στις εκπομπές άνθρακα λόγω «λουκέτων» στη βιομηχανία

Βρετανία: Πτώση 15% στις εκπομπές άνθρακα λόγω «λουκέτων» στη βιομηχανία
Έως και το 15% της συνολικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας την τελευταία εικοσαετία προήλθε όχι από τεχνολογικές βελτιώσεις ή «πράσινες» καινοτομίες, αλλά από το κλείσιμο ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων όπως χαλυβουργίες, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού Emissions Trading Scheme (ETS)
Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέεται άμεσα με το κλείσιμο πάνω από 100 επιχειρήσεων και εργοστασίων, σύμφωνα με νέα ανάλυση που αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της πορείας προς τη μείωση των ρύπων.

Σύμφωνα με την Telegraph, έως και το 15% της συνολικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας την τελευταία εικοσαετία προήλθε όχι από τεχνολογικές βελτιώσεις ή «πράσινες» καινοτομίες, αλλά από το κλείσιμο ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων όπως χαλυβουργίες, με βάση τα στοιχεία του βρετανικού Emissions Trading Scheme (ETS).

Η ανάλυση, την οποία ανέθεσε ο σκιώδης υπουργός Ενέργειας, Νικ Τίμοθι, δείχνει ότι ο ρυθμός των βιομηχανικών λουκέτων επιταχύνθηκε ιδιαίτερα μετά το 2019, όταν η κυβέρνηση νομοθέτησε τον στόχο μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050.

Οι εκπομπές από τον βιομηχανικό τομέα μειώθηκαν κατά 9% μόνο το 2023 — μια εντυπωσιακή πτώση που, ωστόσο, δεν αποδίδεται στην πρόοδο της αποδοτικότητας αλλά κυρίως στο κλείσιμο εργοστασίων χάλυβα.

«Τα στοιχεία του ETS καταδεικνύουν τη βιομηχανική παρακμή της Βρετανίας, με περίπου 116 λουκέτα σε εργοστάσια να συνδέονται άμεσα με τη μείωση των εκπομπών. Αυτό αντιστοιχεί σε πτώση 15% από το 2004, με την πλειοψηφία να έχει συμβεί μετά το 2019, όταν τέθηκε σε ισχύ ο στόχος για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050», δήλωσε ο Τίμοθι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί ως αποτέλεσμα αυτών των κλεισιμάτων που συνδέονται με την αποανθρακοποίηση της οικονομίας. Συνολικά, οι εκπομπές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 65% την τελευταία 11ετία, εν μέρει λόγω της κατάρρευσης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης