Υπάρχει 60% πιθανότητα μετατόπισης του κλιματικού φαινομένου, γνωστού ως La Nina, προς το Ελ Νίνιο τον Φεβρουάριο-Απρίλιο του 2026, με αυτό το μοτίβο, γνωστό ως ENSO-ουδέτερο, να είναι πιθανό να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο, δήλωσε την Πέμπτη το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ.
Οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα
«Οι ατμοσφαιρικές ανωμαλίες εξασθένησαν λόγω της υποεποχικής μεταβλητότητας, αλλά εξακολουθούσαν να αντανακλούν πτυχές του La Nina», δήλωσε ο μετεωρολόγος των ΗΠΑ. «Χαμηλού επιπέδου ανωμαλίες του δυτικού ανέμου ήταν παρούσες στον δυτικό ισημερινό Ειρηνικό, και ανωμαλίες του δυτικού ανέμου ανώτερου επιπέδου συνεχίστηκαν στον ανατολικο-κεντρικό ισημερινό Ειρηνικό».
Η La Nina αποτελεί μέρος του κλιματικού κύκλου Ελ Νίνιο-Νότιας Ταλάντωσης, ο οποίος επηρεάζει τις θερμοκρασίες του νερού στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η La Nina έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού, αυξάνοντας την πιθανότητα πλημμυρών και ξηρασίας, που μπορούν να επηρεάσουν τις καλλιέργειες. Όταν το ENSO είναι ουδέτερο, οι θερμοκρασίες του νερού παραμένουν γύρω στο μέσο επίπεδο, οδηγώντας σε πιο σταθερό καιρό και ενδεχομένως καλύτερες αποδόσεις καλλιεργειών. ΒΑΣΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η La Nina εξασθενεί και οι ουδέτερες συνθήκες ENSO θα πρέπει να επιστρέψουν τους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε ο Jason Nicholls, επικεφαλής διεθνής μετεωρολόγος στην AccuWeather, προσθέτοντας ότι μια μετάβαση σε συνθήκες El Nino θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη της άνοιξης.
Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο κλίμα
«Οι συνθήκες ξηρασίας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας και μια μετάβαση στο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των συνθηκών ξηρασίας και σε προβλήματα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο», πρόσθεσε ο Nicholls.
«Με τη μετάβαση από τη La Nina, αυτό θα πρέπει να ισοδυναμεί με περισσότερες βροχές στην Αργεντινή και λιγότερες βροχές στη βορειοκεντρική Βραζιλία. Επίσης, λιγότερες βροχές είναι πιθανές στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι εάν η La Nina εξασθενήσει», δήλωσε ο Donald Keeney, γεωργικός μετεωρολόγος στην Vaisala Weather.
Ρεκόρ ζέστης και πυρκαγιές σάρωσαν το Νότιο Ημισφαίριο στις αρχές του 2026, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι ακόμη πιο ακραίες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τα κυκλικά καιρικά φαινόμενα La Nina οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες σε όλη τη νότια Αφρική στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου, σκοτώνοντας περίπου 200 ανθρώπους και επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.
Υπάρχει 60% πιθανότητα το φαινόμενο Ελ Νίνιο να συμβεί το καλοκαίρι, δήλωσε την Τρίτη η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, με 50% πιθανότητα να συμβεί την άνοιξη και 50% πιθανότητα να συνεχιστούν οι κανονικές συνθήκες.
www.worldenergynews.gr






