Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Kαναδάς: Ο αεροστρόβιλος επιστρέφει για να αποφύγει η Ευρώπη την διακοπή αερίου - Σήμερα 11/7 το πρώτο κλείσιμο λόγω συντήρησης

Kαναδάς: Ο αεροστρόβιλος επιστρέφει για να αποφύγει η Ευρώπη την διακοπή αερίου - Σήμερα 11/7 το πρώτο κλείσιμο λόγω συντήρησης
Oι Γερμανοί παρακάμπτουν τις κυρώσεις για να εξομαλύνουν τις ροές του ρωσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης του αγωγού
Σχετικά Άρθρα
Ο Καναδάς θα επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα (αεροστρόβιλο) που χρειάζεται ο Nord Stream 1 για να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να διασφαλίσει την συνέχεια ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη, μέχρι η Ευρώπη να επιτύχει την απεξάρτησή της, δήλωσε ο υπουργός φυσικών πόρων του Καναδά σύμφωνα με το Reuters.
Η καναδική κυβέρνηση με δηλώσή της το Σάββατο 9/7 ανέφερε, ότι δημοσιεύει μια άδεια περιορισμένης διαρκείας και αναστρέψιμη για να εξαιρέσει από τις ρώσικες κυρώσεις το θέμα και ταυτόχρονα ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της Μόσχας.

Η καναδική κυβέρνηση ανέφερε, ότι η θαλάσσια μεταφορά της τουρμπίνας, θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά βιώσιμη ενέργεια, καθώς ακολουθεί την πορεία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Το Κρεμλίνο την περασμένη Παρσκευή 8/7 δήλωσε, ότι θα αυξήσει τις ροές προς την Ευρώπη αν η τουρμπίνα επιστραφεί.

Οι διατυπώσεις σε διπλωματικό επίπεδο επί της ουσίας δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι μετά την ολκλήρωση της συντήρησης στις 21 Ιουλίου μπορεί να έχουμε όχι μόνο επανάκαμψη ροών αλλά και αύξησή του σε σχέση με την μείωση στο 40% που λόγω της έλλειψης της τουρμπίνας, που διαπιστώθηκε στο τελευταίο διάστημα.
Σημειώνεται ότι από Δευτέρα 11 Ιουλίου ξεκινά η διακοπή των ροών φυσικου αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη λόγω συντήρησης μέχρι τις 21/7.
Κατά το Bloomberg αυτό μπορεί να σημάνει και το οριστικό μπλόκο των ροών.
Αυτό έχει δημιουργήσει ουσιώδεις αμφιβολίες στην Ευρώπη κατά πόσον οι Ρώσοι θα επιλέξουν να υλοποιήσουν την ανατροφοδότηση με αέριο μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης ή θα διατηρήσουν τον αγωγό εκτός.

Απογοήτευση στην Ουκρανία - Οι κυρώσεις παρακάμπτονται

Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως το διάστημα που θα χρειασθεί η επιστροφή της τουρμπίνας και πάνω σε αυτό η Siemens, ως αρμόδια εταιρία αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης καλωσόρισε την απόφαση των Καναδών φίλων και συμμάχων.

Aπό την πλευρά τους οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν την βαθιά απογοήτευσή τους για την κίνηση αυτή, που εξασθενεί τις κυρώσεις, κατά την άποψή τους, ενώ οι Καναδοί διευκρίνισαν, ότι δεν εγκαταλείπουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, συνεχίζοντας την πίεση στο ρωσικό καθεστώς.

Άλλωστε όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι Καναδοί επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε γή, μηχανολογικό εξοπλισμό για αγωγούς, μεταφορές και μέταλλα, κομπιούτερς, ηλεκτρονικά και ηλεκτρολογικό υλικό.

Έτσι έχουμε την γερμανική πρωτοβουλία να παρακάμπτει τις κυρώσεις με στόχο να αποφύγει το οριστικό κλείσιμο του Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.
Προφανής στόχος η  διασφάλιση της συνέχειας για την τροφοδοσία της Γερμανίας και προφανώς της υπόλοιπης Ευρώπης με ρωσικό αέριο.

Οι πιθανότητες για αποφυγή του μπλόκου των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυξάνονται, ενώ όλες οι αναλύσεις συμφωνούν, ότι είναι αδύνατο να υποκατασταθεί το ρωσικό αέριο βραχυπρόθεσμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα μετριάσει τόσο την αύξηση των ενεργειακών τιμών στην εξίσωση, όσο και τις πιθανότητες ύφεσης, που προβλέπουν για την Ευρώπη από το φθινόπωρο του 2022 και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023 (Berenberg).

Όμως συντηρούν και την σχέση Ευρώπης - Ρωσίας στην προμήθεια αερίου, παρά τις κυρώσεις.
Η Ρωσία από την πλευρά της, είναι άγνωστο πόσο ακριβά ενδέχεται να πληρώσει την απώλεις της σχέσης της με την Ευρώπη, ως καταναλωτού ρωσικού αερίου.
Από την παρέμβαση Πούτιν την περασμένη Παρασκευή φαίνεται, ότι την ενδιαφέρει, το άνοιγμα της κουβέντας για το κλείσιμο των κυρώσεων.
Αυτό είναι το επόμενο κεφάλαιο, που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πόσο κοντά ή μακρυά είναι.

Η ελληνική αγορά

Η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Ιούλιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα.
Το πρόβλημα για την ελληνική αγορά ασφαλώς και δεν αφορά την περίοδο των ημερών που διανύουμε, αλλά τον χρονικό ορίζοντα του επερχόμενου χειμώνα.
Η υψηλότερη ημερήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα είναι 9000-9500 μεγαβατώρες. Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες μπορούν να δώσουν 1850 μεγαβατώρες. Από τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στο φουλ και η μονάδα Πτολεμαΐδα 5, συνεισφέροντας άλλες 650 μεγαβατώρες.

Οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου που θα λειτουργήσουν με πετρέλαιο μπορούν να παράξουν 1700 μεγαβατώρες, ενώ οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ μπορούν να δώσουν έως 2000.
Στην καλύτερη περίπτωση θα μας λείπουν 2.800 - 3.300 MW, που θα καλυφθούν από ΑΠΕ και LNG.
Η εύρεση του LNG αναδεικνύεται και στο βασικό πρόβλημα, καθώς η Κίνα ανεβάζει την ζήτηση με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν ανέλθει από τον Ιανουάριο του 2021 ως και τον Απρίλιο του 2022 σε 10 τον αριθμό με όγκο μεταξύ 13,9 εκατ τόνους και 14,8 εκατ τόνους LNG από αμερικανικές εταιρίες.
Παράλληλα 4 συμβόλαια έκλεισε με το Κατάρ ύψους 7,5 εκατ τόνων και 5 με την Ρωσία ύψους 5,76 εκατ τόνων.

Λύσεις για την αύξηση της παραγωγής αναμένεται να έλθουν από το Κατάρ που θα αυξήσει την δυναμικότητα κατά 60% στους 126 εκατ τόνους μέχρι το 2027.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης