Νέο χρέος για τους Έλληνες 10 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο στην Εφορία
Σχόλιο Αγοράς
Οι ελληνικές μετοχές υποχώρησαν απότομα την Πέμπτη, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν οδηγήσει τον γενικό δείκτη σε υψηλό κλεισίματος 17 ετών και τον τραπεζικό δείκτη σε υψηλό 130 μηνών.
Οι επιθετικές πωλήσεις οδήγησαν τον τζίρο στα 98,7 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη ώρα, συμπεριλαμβανομένων 32,2 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές (block trades), ενώ ο τζίρος σε επίπεδο πλήρους συνεδρίασης ξεπέρασε εκ νέου τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις εντάθηκαν στις δημοπρασίες κλεισίματος, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο χαμηλό ημέρας. Οι απώλειες αντανακλούν εν μέρει κατοχύρωση κερδών μετά τα σημαντικά κέρδη από τις αρχές του έτους σε αρκετές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα σε εκείνες που προσέλκυσαν σημαντικές εισροές από πρόσφατες αναδιαρθρώσεις δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.669,72 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,51% από τις 2.738,35 μονάδες της Τετάρτης. Ο δείκτης FTSE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2,62%, στις 6.851,76 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε βουτιά 3,61%, καθώς η Eurobank υποχώρησε 4,86%, η Alpha κατά 4,32%, η Εθνική κατά 4,23%, η Πειραιώς κατά 2,92%, η Optima κατά 0,88% και η Bank of Cyprus κατά 0,82%.
Η Jumbo ενισχύθηκε κατά 1,53%, ενώ το Αεροδρόμιο Αθηνών υποχώρησε 4,32%. Συνολικά, 39 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 77 υποχώρησαν και 33 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 506,1 εκατ. ευρώ, έναντι 634,8 εκατ. ευρώ την Τετάρτη.
Καθώς το διεθνές περιβάλλον βελτιώνεται, αναμένουμε ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα και θα κινηθεί περισσότερο σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Στο επίκεντρο
Ελλάδα/Ιδιωτικό χρέος: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν στα 238,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 96,1% του ΑΕΠ και είναι κατά 5,4 δισ. ευρώ υψηλότερο από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το ΙΟΒΕ.
Η σύνθεση έχει μετατοπιστεί προς το Δημόσιο: οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές αυξήθηκαν στα 166,3 δισ. ευρώ από 141 δισ. ευρώ το 2019, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 70% του συνόλου, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 72,3 δισ. ευρώ από 92,2 δισ. ευρώ.
Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων διαχειρίζονται 66,4 δισ. ευρώ, ή το 91,7% αυτών των δανείων. Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές παραμένουν ιδιαίτερα συγκεντρωμένες, με μόλις το 0,7% των οφειλετών να αντιστοιχεί στο 82,5% των συνολικών οφειλών.
Τα χαμηλά ποσοστά ανάκτησης παλαιότερων ασφαλιστικών οφειλών αναδεικνύουν το επίμονο βάρος του χρέους-κληρονομιάς, παρά την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.
Τραπεζικός κλάδος
Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων νέων δανείων και καταθέσεων διευρύνθηκε στις 442 μονάδες βάσης, καθώς το μέσο επιτόκιο νέων δανείων αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης σε μηνιαία βάση, στο 4,79%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 0,37%.
Τα επιτόκια νέων εταιρικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,35%, ενώ τα επιτόκια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης, στο 4,58%.
Παράλληλα, τα επιτόκια νέων προθεσμιακών καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διάρκειας έως ενός έτους μειώθηκαν κατά 7 και 5 μονάδες βάσης, στο 1,17% και 1,97%, αντίστοιχα. Η διαφορά στα υφιστάμενα υπόλοιπα παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή στις 447 μονάδες βάσης.
Συνολικά, τα υψηλότερα επιτόκια νέων εταιρικών δανείων και το χαμηλότερο κόστος προθεσμιακών καταθέσεων υποδηλώνουν ευνοϊκές συνθήκες για τα καθαρά έσοδα από τόκους, αν και οι μεταβολές στη σύνθεση των χορηγήσεων επηρεάζουν επίσης τους μηνιαίους μέσους όρους.
Alpha Bank
Η τράπεζα μετέφερε νωρίτερα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9Μ:26 στις 30 Οκτωβρίου, από τις 5 Νοεμβρίου, ενώ η Ημέρα Επενδυτών (Investor Day) για το 2026 παραμένει προγραμματισμένη για τις 5 Νοεμβρίου.
Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα στις 30 Νοεμβρίου για καθαρό ενδιάμεσο μέρισμα 0,052519388 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2026.
ΔΕΗ
Η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος 277,3 MW στην Πολωνία, το οποίο περιλαμβάνει 175,4 MW λειτουργούντος δυναμικού - 130,5 MW αιολικής και 44,9 MW ηλιακής ενέργειας - καθώς και δύο υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 101,9 MW, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2029.
Η συναλλαγή διευρύνει το αποτύπωμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ στην Πολωνία, προσθέτοντας λειτουργούσα ισχύ αλλά και ένα χαρτοφυλάκιο έργων για περαιτέρω ανάπτυξη.
Alpha Trust Ανδρομέδα: Η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) στα τέλη Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 10,8 ευρώ ανά μετοχή, έναντι τιμής κλεισίματος στο Euronext Athens στα 8,72 ευρώ. Η έκπτωση έναντι της NAV παραμένει σε διψήφιο ποσοστό, στο 19,27%.
CrediaBank
Η τράπεζα θα προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση μειωμένης εξασφάλισης ομολογιακού δανείου (Tier II), συνολικής ονομαστικής αξίας 23,5 εκατ. ευρώ, με ετήσιο κουπόνι 6% και διάρκεια επτά ετών, το οποίο είχε εκδοθεί από την Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε. τον Μάρτιο του 2021 και του οποίου η τράπεζα διαδέχθηκε την Παγκρήτια ως εκδότης κατόπιν συγχώνευσης.
www.worldenergynews.gr






